1

Luxe treinrit in Spoorwegmuseum

Royal Class brengt alle Europese koninklijke treinen bijelkaar

Spoorwegmuseum Redactioneel door

archief oud artikel 15 april 2010 Cultuur Utrecht, Utrecht Dans de wals in de treincoupé van keizerin Sissi of waan jezelf aan het diner in de salon-eetzaalruituig van Koning Albert van België. Vorstelijk reizen wordt voor één keer mogelijk gemaakt in het Spoorwegmuseum, in de tentoonstelling Royal Class.

Hierin speelde koningin Beatrix nog verstoppertje.
Een vergadertafel van perenhout, een marmeren salontafel, kersenhouten stoelen en rood-leren fauteuils: kan het nog luxer? Dit is het interieur van het treinstel van Koningin Beatrix. Weer eens wat anders dan hutje mutje op elkaar staan in een trein met een kwartier vertraging. Speciaal voor de tentoonstelling reisde Hare Majesteit gisteren met dit koninklijke rijtuig, de Sr10, vanaf station Den Haag Hollands Spoor naar het Spoorwegmuseum aan het Maliebaanstation. Ook de rijtuigen van koningin Juliana en prins Bernhard zijn te zien in Utrecht. Hierin speelde koningin Beatrix nog verstoppertje.

De treinstellen zijn net prachtige koetsen.

Tsarenrijtuig

Naast voertuigen uit Nederland zijn er koninklijke treinen uit heel Europa te zien. Het is voor het eerst dat er zoveel vorstelijke treinen in één tentoonstelling zijn samengebracht. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld het rijtuig zien van de Engelse koningin Adelaide. Dit rijtuig lijkt veel op een koets. Toch was het voor die tijd een heel modern treinstel. Ook het treinstel van Kroonprins Franz Ferdinand is te zien. Daarmee reisde hij heel het land af, voordat hij in 1914 vermoord werd. Het rijtuig van koningin Maria Pia van Portugal is nog luxer. Haar rijtuig beschikt over een slaapcoupé met porseleinen toilet en verder is het interieur bekleed met rood en goudkleurig fluweel  en crèmekleurig zijden brokaat. Ook zijn de meubels van de koninklijke trein van de Beierse koning Ludwig II te zien en het interieur van het tsarenrijtuig van tsaar Alexander II.

Vroeger was een ritje in de trein pure luxe.

De Werkplaats

Bezoekers beginnen hun reis bij de koninklijke wachtkamer. Deze ruimte is al een paleis op zich. Prachtige Perzische tapijten op de grond, veel rood fluweel en gouden deurposten. De stoelen zijn net kleine tronen. Om hier een poosje te wachten vond vast niemand erg. Daarna gaat de reis verder over een rode loper naar Wereld 4, de Werkplaats. Daar staan alle koninklijke treinen te wachten totdat iemand ze komt bewonderen. Waar anders kun je binnenstappen in een weelde van zulke luxe? En dat in een treinstel? Stel je voor hoe fijn een ritje van Maastricht naar Groningen geweest moet zijn. Niemand wil zijn luxe treinstel meer uit! Acteurs nemen in de tentoonstelling bezoekers mee en vertellen de verhalen van hun treinreizen. Daarmee komt de geschiedenis tot leven!

Arrangementen

Bij de tentoonstelling horen ook wat leuke extra's:

  • Een Royal Tea, een uitgebreide ‘high tea' met een koninklijk tintje. Allerlei lekkere hapjes en drankjes en natuurlijk een dampend kopje thee in prachtig wit porselein. Prijs per persoon 33,55 euro.
  • Een stadswandeling door koninklijk Utrecht: een uur lang word je langs alle bijzondere vorstelijke plekjes geleid die Utrecht rijk is. Dat kan met boekje of gids. Boekje kost 2,50 euro per persoon en een rondleiding met gids kost 65,- euro per 20 personen.
  • Allerlei leuke kinderworkshops, zoals schatkistjes versieren, een treintje maken, een kijkdoos maken of koninklijk servies met porseleinstiften versieren.
De tentoonstelling Royal Class is nog te zien tot en met 5 september.

DagjeWeg.NL ging al eerder op ontdekkingstocht door het Spoorwegmuseum. Lees de reportage over het Maliebaanstation!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 april 2010 - 2273