1

Word proefkonijn in NEMO

Wetenschappelijk onderzoek krijgt plek in science center

Science center NEMO Nieuws door

archief oud artikel 21 april 2010 Wetenschap Amsterdam, Noord-Holland Science center NEMO neemt de wetenschap nu wel heel serieus. Bezoekers kunnen vanaf 1 mei als proefpersoon meedoen aan een echt wetenschappelijk onderzoek.

Met het onderzoeksconcept Science Live wil Nemo laten zien hoe een wetenschappelijk onderzoek in zijn werk gaat en hoe belangrijk deze onderzoeken zijn. De proefjes vinden plaats in speciale onderzoeksruimtes, die lijken op echte werkkamers van professoren. "Mensen die een bezoekje brengen aan het museum kunnen tijdens hun dagje weg gewoon een onderzoekskamer binnenlopen", vertelt Marjolein Schipper van NEMO. Een onderzoek is pijnloos en niet inwendig. Iedere proef duurt maximaal 20 minuten.

Drie Tilburgse wetenschappers bijten het spits af. Zij onderzoeken hoe mensen gezichtsuitdrukkingen beoordelen als ze naar muziek luisteren. Deelnemers zitten achter een computer met een koptelefoon op. Tijdens het genieten van de muziek moeten ze foto's van gezichten beoordelen.

"Tot het einde van het jaar kunnen mensen nog meedoen aan een onderzoek", vertelt Schipper. Er werd al eens eerder een wetenschappelijk onderzoek gedaan op NEMO. Zo deden basisscholieren mee aan het Grote Slaapexperiment en het Grote Voedingsexperiment.

Ga een dagje naar Amsterdam en ontdek NEMO zelf!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 april 2010 - 311