Zeven miljoen voor schilderij Francken II

Barokschilderij wisselt voor recordprijs van eigenaar

Nieuws door

archief oud artikel 26 april 2010 Cultuur Voor ruim zeven miljoen euro is een schilderij van de Vlaamse schilder Frans Francken II geveild in Wenen. Het grote doek was privébezit en gaat nu naar de Londense kunsthandelaar Johnny van Haeften.

Nog nooit werd er zoveel geld betaald voor een werk van de barokschilder Frans Francken II. Daarnaast is het ook het duurst geveilde kunstwerk ooit in Oostenrijk.

De waarde van het schilderij werd geschat op 400.000 tot 500.000 euro. Niemand had verwacht dat de uiteindelijke verkoopprijs minimaal tien keer hoger lag. Het is nog onbekend of het schilderij 'De mens tussen deugd en laster' binnenkort in een museum is te zien.

Frans Francken II (1581 tot 1642) was één van de bekendste leden van de kunstzinnige Francken familie. Hij schilderde veel historisch en Bijbelse taferelen. Daarnaast maakte hij schilderijen van het dagelijks leven, de zogenaamde genrestukken. Door het werk van Francken II werd de genreschilderkunst in België erg populair. Francken II schilderde later in zijn leven grote altaarstukken.

In het Amsterdamse Rijksmuseum is een schilderij van Frans Francken II te zien, namelijk 'Allegorie op de troonsafstand van keizer Karel V op 25 oktober 1555 te Brussel' uit het jaar 1620.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 april 2010 - 188

Dit past bij 'Zeven miljoen voor schilderij Francken II'