Een dag om nooit meer te vergeten

Monument onthuld in Apeldoorn

Verslag van reporter ter plaatse tijdens de aanslag Nieuws door

archief oud artikel 30 april 2010 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Precies een jaar geleden reed Karst T. in op een menigte mensen in Apeldoorn. Het is een gebeurtenis die niemand meer vergeet. Gisteren onthulden koningin Beatrix en burgemeester Fred De Graaf een monument, ter nagedachtenis aan de aanslag en de slachtoffers.

Het monument is door Menno Jonker ontworpen en staat bij het kruispunt van de Jachtlaan en de Loolaand. De plek waar Karst T. vorig jaar een bloedbad aanrichtte.

Ruim duizend mensen kwamen naar de herdenking. Toch werden mensen op afstand gehouden bij de herdenkingsdienst. "Ze hadden alles misschien beter op tv kunnen zien", concludeert een woordvoerder van de gemeente.

Bij de onthulling van het monument werden tranen gelaten. Tranen om de zeven slachtoffers te herdenken.

Het monument is een ontwerp van Menno Jonker, een glaskunstenaar uit Amsterdam. In een doos zitten glazen ballonnen: zeven witte, dertien blauwe. Ze symboliseren de slachtoffers van de ramp.

DagjeWeg.NL-redacteur Johannes Baas was vorig jaar bij de aanslag in Apeldoorn aanwezig. Lees zijn bijzondere verhaal op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 april 2010 - 221