Weet jij wat je viert? Alles over Nederlandse feestdagen

Ontdek op weetwatjeviert.nl alles over Nederlandse tradities en feestdagen

Tentoonstellingen Nieuws door
Foto 1. Waarom zoeken we eieren met Pasen? En wat is Pesach precies? Ontdek het met Weet wat je viert. Foto: Museum Catharijneconvent © Rick Huizinga.

5 april 2023 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Cultuur Landelijk Wie begon er eigenlijk met een officiële Moederdag? En wist je dat Koningsdag vroeger Prinsessedag was? In verschillende musea verspreid door heel Nederland - en zelfs eentje in Suriname - ontdek je aan de hand van kunstwerken, spelletjes en opdrachten waar onze feestdagen vandaan komen. En op weetwatjeviert.nl kun je daar ook online van alles over vinden.

Weet jij wat je viert?

In Nederland kennen we opmerkelijk veel feestdagen. Uit de christelijke cultuur, de joodse cultuur, de moslimcultuur én nieuwere feestdagen uit de moderne samenleving. We hebben veel te vieren! Maar waarom doen we dat eigenlijk? Wie begon er met Moederdag en waar komt Koningsdag vandaan? En dan hebben we het nog niet eens over de gekke gewoontes die we tradities noemen, zoals paaseieren verstoppen.

Achter zo'n beetje elke feestdag die je kunt bedenken, schuilt een interessant verhaal. Zo verstoppen we eieren met Pasen om nieuw leven te symboliseren, iets wat in het verlengde ligt van de opstanding van Jezus Christus met Pasen. Dit en nog veel meer ontdek je op weetwatjeviert.nl. Leer meer over verschillende feesten, culturen en religies, test je kennis en doe inspiratie voor in de keuken op met lekkere feestgerechten! Leuk voor kinderen én volwassenen.

Op de website van Weet wat je viert vind je ook een online kinderprogramma. Compleet met quizzen, filmpjes en materiaal voor lessen en spreekbeurten.

Leer in deze musea meer over feestdagen

Weet wat je viert is in 2013 opgericht door Museum Catharijneconvent, in samenwerking met andere musea. Met als doel om kinderen in Nederland en Suriname te leren over religieuze feestdagen. Er zijn tien verschillende tentoonstellingen en programma's over de feestdagen in Nederland en zelfs eentje in Suriname. Leuke en leerzame tentoonstellingen die je van alles vertellen en laten zien over feestdagen. Deze musea en locaties in Nederland doen mee:

Dit vind je vast ook leuk

Foto 2. Leer alles over Nederlandse feestdagen met Weet wat je viert. Leuk voor kinderen en volwassenen. Foto: Museum Catharijneconvent © Billie-Jo Krul.

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 17:38:29 · Gepubliceerd: 5 april 2023 - 4103

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Vanaf volgende week te bezoeken

Gitaarfestival


Zondag 16 juni vieren we zowel Vaderdag als de elfde editie van het Gitaarfestival. Internationale en nationale gitaristen laten hun talent horen. Het Gitaarfestival is dan ook hét evenement voor...

Binnen enkele weken te bezoeken

Ambachten Festival


Op zaterdag 29 en zondag 30 juni bruist het Zuiderzeemuseum van ambachten tijdens het Ambachten Festival. Doe mee aan workshops van smeden, mandenmakers en visrokers, en bekijk demonstraties in het...

Later dit jaar

Maritiem Festival


Bezoek het Maritiem Festival op zaterdag 10 en zondag 11 augustus in het Zuiderzeemuseum.