1

Koningin koopt Zeeuws schilderij

Dolieslager: "Zoiets hebben kunstenaars op hun tijd nodig"

Atelier & Galerie Hans Dolieslager Nieuws door

archief oud artikel 19 mei 2010 Cultuur Goedereede, Zuid-Holland Niet veel kunstenaars slagen erin om een kunstwerk te verkopen aan de koningin. Hans Dolieslager uit Goedereede lukte dit wel. Hij verkocht vorige week een schilderij aan koningin Beatrix.

In de Amsterdamse galerie Petit organiseerden Dobs, Ton en Astrid van Dijk vorige week een jubileumexpositie. Leden van het koninklijk huis kwamen langs om te kijken. "75 kunstenaars maakten ieder drie schilderijen," vertelt Dolieslager, "toch koos de koningin mijn werk uit! Dat is natuurlijk erg leuk."

De schilder was zelf niet bij de expositie aanwezig en kreeg daarom telefonisch het goed nieuws te horen. "Ik nam de telefoon op en het was de galeriehouder. Hij zei: 'Ik heb een leuke mededeling, koningin Beatrix heeft je schilderij gekocht.' Ik was erg verrast!"

Privacy

Hans Dolieslager mag niet teveel onthullen over de plek waar het schilderij hangt. "Dit in verband met de privacy van het koninklijk huis." Wel vertelt hij het één en ander over het schilderij. "De koningin is bezig met het verzamelen van schilderijen over het Hollandse landschap, gemaakt door hedendaagse schilders. Op mijn schilderij is de Goereese Zuiddijk zichtbaar. Het is een landschapsschilderij met een intieme sfeer."

Verstand van zaken

De schilder in hart en nieren is blij met de waardering van de koningin. "Het geeft het niveau aan waarop je werkt. Zoiets hebben kunstenaars op hun tijd nodig. Het gaat er niet alleen om hoeveel je verkoopt, maar ook aan welke mensen je het verkoopt. En de koningin is iemand die verstand van zaken heeft."

Kom een kijkje nemen

De prijs van de andere schilderijen van Dolieslager gaat niet omhoog door de aankoop van de koningin. "Bezoekers van het eiland die bij mij in de galerie een kijkje nemen, vinden de schilderijen al snel te duur. In een goede Amsterdamse galerie zeggen bezoekers dat ik bescheiden prijzen hanteer."

Het atelier van Hans Dolieslager is vijf dagen per week te bezoeken in Goedereede.

Alle galeries in Nederland staan op DagjeWeg.NL. Neem een kijkje in één van de galeries en koop een schilderij!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 mei 2010 - 534