1

Vaarwel bloemenarm Nederland

Vlinder verdwijnt uit flora

Overzicht van alle tuinen in Nederland   Nieuws door

archief oud artikel 24 mei 2010 Natuur Wageningen, Gelderland Met het verdwijnen van bloemensoorten verliest Nederland verschillende vlinders en insecten. Binnen tien jaar tijd is het aantal vlinders met 28 procent afgenomen.

Dat beweren onderzoekers van de Wageningen Universiteit, het Landelijk Meetnet Dagvlinders en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Reactie

Honderden vrijwilligers verzamelden in de periode 1994-1995 en 2007-2008 gegevens over de Nederlandse bloemen- en vlindersoorten door langs 388 vlinderroutes een telling te houden.

Volgens de betrokken wetenschappers is de afname van het aantal vlindersoorten een reactie op de bloemenarmoede in Nederland. Het aantal bloemensoorten is in tien jaar tijd met 34 procent afgenomen.

'Gewone' soorten

Zo zijn er steeds minder distels en is knoopkruid schaars. Daardoor verdwijnen betrekkelijk gewone vlindersoorten als het zwartsprietdikkopje (afname 75 procent) en de argusvlinder (afname 90 procent) uit de Nederlandse flora.

Om het tij te keren moet Nederland investeren in haar bloemenrijkdom, vinden de onderzoekers. Zij pleiten voor het bevorderen van voedselarme milieus en tijdelijke ruigten, plaatsen met veel wildgroei. Ook moet er een ander maaibeleid komen, waardoor planten de kans krijgen om te bloeien.

Vlindertuinen in Nederland

Vlinder Vallei - De Orchideeën Hoeve (Luttelgeest, Flevoland): Er zijn in totaal 55 vlindersoorten te bewonderen, meer dan in vlindertuinen elders in Nederland. Met zijn 1.500 vierkante meter is het bovendien de grootste in ons land.

Berkenhof's Tropical Zoo & Vlindertuin (Kwadendamme, Zeeland): Deze vlindertuin heeft op een oppervlakte van 1400m2 naast veel vlinders ook tropische planten, vijvers en bijzondere vogels uit alle landen van de wereld.

De Passiflorahoeve - Vlindertuin (Harskamp, Gelderland): In de vlindertuin vliegen talloze Europese vlindersoorten rond. Ook kunt u eitjes, rupsen en cocons bewonderen in de vlinderkwekerij.

Hortus Botanicus (Amsterdam, Noord-Holland): De kassen en de tuin van Hortus Botanicus beschikken over maar liefst 6.000 planten van ruim 4.000 soorten. De Hortus Botanicus is één van de oudste botanische tuinen ter wereld.

Lees ook de reportage over Hortus Botanicus '(R)evolutie in hartje Amsterdam'.

Een overzicht van alle tuinen in Nederland.

Wat DagjeWeg.NL schreef over de Nederlandse natuur?

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-05-24 10:45:34 - 565

Activiteiten Vlinder Vallei

Vanaf volgende week te bezoeken

WinterDroom, het decemberuitje voor het hele gezin


Bezoek van 8 tot en met 31 december 2023 de magische WinterDroom in Junglepark de Orchideeën Hoeve en beleef er alles wat je kersthart maar wensen kan.

Binnen enkele weken te bezoeken

Kerstvakantie uitje tijdens Night of the Jungle


Bezoek deze kerstvakantie, 2 t/m 6 januari 2024, ‘Night of the Jungle’ in de Orchideeën Hoeve en laat je betoveren in het verlichte junglepark. Baan je een weg dwars door de tropen, voer de...