Oorlogje spelen tijdens middag paintballen

Paintballen |  
Reportage door
Foto 1. Foto: Paintball Jungle Amsterdam.

Verschuilen, schieten en winnen!

25 mei 2010 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland "Kijk uit! Daar in dat derde bosje van links zit er één!" Snel loop ik een paar stappen dichter naar de kerk toe. De plek die we moeten veroveren. Maar dan kijk ik midden in de loop van een geweer. Game over! Was dit een scène uit een oorlogsfilm? Nee, al deze spanning is te vinden tijdens een middag paintballen.

Paintballen

Net buiten Amsterdam in het havengebied ligt het grootste paintballpark van Nederland: Paintball Jungle. Het park beschikt over vier speelzones. Elke zone bestaat uit verschillende speelvelden. Eindeloos verdwalen in een dichtbegroeide jungle of goed opletten in een open veld met loopgraven.

Het zonnetje schijnt en het liefst banjert iedereen rond in bikini, maar dat zou niet veilig zijn. "Met een paintballgeweer kun je honderd meter ver schieten", vertelt begeleider Tony. "De balletjes gaan dan wel 300 kilometer per uur. En dat komt hard aan." In de Safety Zone is het tijd voor een metamorfose. De vrouwen krijgen een beschermend hesje voor hun middel. De mannen beginnen meteen met het aantrekken van een legeroverall. Vooraf vertelt Tony wat we niet mogen vergeten. "Als je de speelzone in komt, mag je masker geen één keer af. Eén keer een balletje tegen je oog en je bent hem kwijt. En als je de speelzone weer uit komt, moet je de veiligheidsklem op het geweer zetten en over de loop een oranje hoesje doen." De oorlog kan beginnen!

Honderd ballen

Onze groep van achttien personen wordt verdeeld in twee teams. Tony neemt het eerste team mee naar de andere kant van het eerste veld. Een paar minuten later horen we een hard geschreeuw: "3, 2, 1: let the game begin!" Eerst hoor je niet veel meer dan wat geritsel en gegiechel. Maar dan klinkt daar het eerste schot. Het eerste slachtoffer tilt zijn geweer omhoog en laat zien dat hij dood is. In het begin is het spel nog erg spannend. Ik durf geen kant op en blijf zitten op mijn veilige plekje in een hutje. Maar om te winnen moet er toch wel iets meer gebeuren. Zodra het veld veilig lijkt te zijn, sluip ik naar een volgend hutje. Maar dan voel ik een keihard schot tegen mijn been. Dood. Bij de uitgang blijken er nog veel meer slachtoffers te zijn. Eén teamlid heeft zijn eerste honderd ballen al opgeschoten. Ik heb er hoogstens twintig gebruikt.

Jungle

Het tweede veld is een dichtbegroeide jungle. In dit veld staan geen obstakels, alleen het hoge gras verspert je de weg. Van tevoren hebben we een tactiek bedacht. "We gaan helemaal buitenom en blijven vooral aan de zijkant. Zo maken we een verrassingsaanval van achteren." We tijgeren door het hoge gras. Het blijft muisstil. "Volgens mij is hier niemand." We steken onze hoofden boven het gras uit om de omgeving te inspecteren. Het voorste teamlid valt neer. Dood. "Waar komen die schoten vandaan? Aah!" Ook het tweede teamlid is dood. Ik probeer me nog te verschuilen achter een boom. Helaas. Dood.

Pas na vijf uur spelen zijn alle ballen op. Iedereen is doodop en voelt aan zijn blauwe plekken. Maar we stralen en hebben ons helemaal uitgeleefd. Tijdens een middagje paintballen komt het kind in je los. De adrenaline giert door je lijf. Je wilt niet geraakt worden door die keiharde ballen, maar je wilt ook winnen. De velden liggen midden in de natuur en dat maakt het spel extra spannend. Paintballen is oorlogje spelen net als vroeger, maar dan tien keer spannender. Wie durft het aan?

Vind nog meer paintball-uitjes op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Foto: Paintball op de muur (bewerkt). Fotograaf: Lori Ho. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:38:55 · Gepubliceerd: 2010-05-25 14:42:36 - 2028