1

Laatste schilderij Wolkers in Lakenhal

Grote gele doek in Leiden

Stedelijk Museum De Lakenhal Nieuws door

archief oud artikel 31 mei 2010 Cultuur Leiden, Zuid-Holland De creativiteit van Jan Wolkers leeft verder. Sinds dit weekend is in Museum De Lakenhal in Leiden het laatste grote schilderij van zijn hand te zien. Dit maakte hij kort voor zijn overlijden in 2007.

"Het is een heel bijzonder werk," vindt museumdirecteur Meta Knol. "De ziel van Jan Wolkers zit erin." Wolkers wilde met 'het grote gele doek' een stralend schilderij maken. De goudgele kleur is geïnspireerd op de herfstbladeren van de tulpenboom naast het atelier. Hij beschouwde dit werk als het grote hoogtepunt en slotstuk van zijn werk als beeldend kunstenaar. Wolkers maakte meer van dit soort eenkleurige schilderijen. Typerend voor deze kunstwerken zijn de korte verftoetsen en de subtiele kleurverschillen.

Lees alles over het leven van Jan Wolkers op Wikipedia.

Het schilderij hoort thuis in Museum De Lakenhal omdat dit museum een grote rol speelde in het leven van Wolkers. Al vanaf zijn jeugd was hij vaak in het museum te vinden. Het schilderij Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, welke ook in het museum te zien is, maakte een enorme indruk op hem. In 2008 was er een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Wolkers. Tienduizenden mensen kwamen toen naar Leiden.

Stad van Verf

Vanaf dit weekend is ook het boek Stad van Verf te koop. Schrijver Onno Bloem maakte een overzicht van zijn persoonlijke hoogtepunten uit de collectie van De Lakenhal. Het boek Stad van Verf bevat teksten over beroemde Leidse schilders zoals Rembrandt, Jan van Goyen en Theo van Doesburg. Als toegift is ook de nieuwe aankoop van Jan Wolkers in het boek opgenomen. Het boek is verkrijgbaar in Museum De Lakenhal.

Ga ook een dagje naar Leiden en ontdek nog veel meer musea. Bezoek Naturalis, Museum Boerhaave of het Rijksmuseum van Oudheden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 31 mei 2010 - 514

Activiteiten Museum De Lakenhal

Nu te bezoeken

Rembrandts vier zintuigen


Museum De Lakenhal in Leiden viert zijn 150-jarig bestaan met de kick-off van de presentatie Rembrandts Vier Zintuigen. Het toont zijn vroegst bekende werk, waaronder De brillenverkoper, De...