Kunstenaars helpen nieuw talent Rijksakademie

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Sotheby veilt 118 kunstwerken

1 juni 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Een broedplaats voor nieuw creatief talent: dat is de Rijksakademie van beeldende kunsten. Maar voor het creëren van dit talent is geld nodig. Daarom veilt Sotheby's volgende week kunstwerken van oud-leerlingen van de werkplaats.

De Rijksakademie is geen school, maar een plek waar kunstenaars uit de hele wereld zich na hun studie verder ontplooien. Ze werken twee jaar, onder begeleiding, aan hun eigen collectie. Jaarlijks krijgt de academie tweeduizend aanvragen, waarvan 25 talenten een plekje krijgen op de academie. Zo'n plaats kost 75.000 euro per jaar. Een groot deel wordt gefinancierd door het rijk, een ander gedeelte wordt nu betaald met de opbrengst van de veiling bij Sotheby's.

Global Contemporary, Artists for Artists

Jan Toorop, Hendrik Petrus Berlage, G.H. Breitner, Piet Mondriaan, Constant and Karel Appel zijn enkele kunstenaars die zich bij de Rijksakademie ontwikkelden. Volgende week gaan 118 kunstwerken van oud-leerlingen bij Sotheby's onder de hamer. Hoogtepunten in de veiling Global Contemporary, Artists for Artists zijn werken van Antony Gormley, Richard Deacon, Michael Raedecker, Michel François, Stephen Wilks, Marlene Dumas en Pistoletto.

Sotheby's verwacht met een veiling een opbrengst van op z'n minst 700.000 euro te halen. Met de vraagprijs van bepaalde kunstwerken moet dat zeker lukken. Antony Gormley's 'Domain LXXVII', matrix van een mensenlijf, is getaxeerd op minstens 120.000 euro. Voor de wat minder rijkbedeelde kunstliefhebber zijn er ook veel werken voor een paar honderd euro te koop.

Na de veiling gaat de Rijksakademie door met het verkopen van kunstwerken in een online kunstwinkel. Deze site moet aan het eind van het jaar in de lucht zijn.

De veiling Global Contemporary, Artists for Artists is op dinsdag 1 juni, om 19:00 uur bij Sotheby aan de Boelelaan.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-01 09:34:19 - 248

Kijk ook bij...