Op het water verzeild raken

Redactioneel door

Een dagje weg op een zeilboot

5 juni 2010 Natuur Zin om een stukje te varen? DagjeWeg.NL onthult de leukste tochten, de beste tips en de mooiste wateren van Nederland. Zorg dat je de wind in de zeilen hebt!

In Nederland zijn veel verschillende gebieden waar het heerlijk zeilen is. Wat te denken van het levendige Markermeer, of de uitgestrekte Friese meren? Of wees stoer en trotseer de wilde Noordzee. Vergeet vooral niet de zeeziekte thuis te laten.

Markermeer: toegangspoort van Amsterdam

Het Markermeer ligt boven Almere en wordt begrensd door de N302, die Lelystad met Enkhuizen verbindt. Het meer is 700 vierkante kilometer groot, maar slechts enkele meters diep. Wie een dagje zeilt op het Markermeer kan allerlei verschillende plaatsen bezoeken, zoals Hoorn, Lelystad en Almere-Haven. Vergeet ook niet via het IJmeer een bezoek te brengen aan de hoofdstad Amsterdam. Verschillende zeilboten varen over dit meer, zoals de Bastaard Sloep (thuishaven: Hoorn) en de Atlantic Rose (thuishaven: Lelystad). Boek een nachtje aan boord van een zeilboot of vier een feest op het water.
Een dagje zeilen op het Markermeer >>

Zilte Zeeuwse wateren

Eenderde van Zeeland bestaat uit water. In de zomer worden luxe jachtboten te water gelaten in de verschillende meren, zoals het Grevelingenmeer, de Westerschelde en het Veerse Meer. Kanalen verbinden de verschillende meren met elkaar. Aan het Grevelingenmeer grenst Port Zelande van CenterParcs, een bungalowpark met een eigen jachthaven. Bewonder de vele slikken, platen en deltawerken met een eigen zeilboot of zorg dat je niets hoeft te doen! Zo is het mogelijk om te overnachten aan boord van de Marie Galante, een grote zeilboot die over de Zeeuwse wateren vaart. Of neem plaats in een kleine, maar degelijke RIB boat.
Een dagje zeilen op de Zeeuwse wateren >>

Onrustige Waddenzee

De Waddenzee begint bij Den Helder en loopt door tot Denemarken. Het is een onstuimige zee met verschillende vaargeulen. Kijk uit voor wadlopers, want het water staat soms zo laag, dat de boot vast komt te zitten. Via de Waddenzee zijn de bekende Waddeneilanden te bereiken: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ook bezoek je gemakkelijk de kop van Noord-Holland en het vasteland van de provincies Friesland en Groningen. Huur een eigen zeilboot, zoals de Elisabeth, en geniet van de avontuurlijkste vakantie ooit. Aan boord van de Elisabeth is genoeg plaats voor een groot gezin!
Een dagje zeilen op de Waddenzee >>

Uitgestrekte Friese wateren

De Middelzee bestaat al honderden jaren niet meer. Gelukkig bestaan er nog wel tientallen meren en vaarten in Friesland: van de Aalmoeisloot en de Aalsumervaart tot de Zwarte Brekken en de Zwette. Vaar over de Boorne door plaatsen als Bakkeveen en Oldeboorn, of kom tot rust op het grote Bergumermeer waar jachtboten het water verkennen. De meren, kanalen en sloten in Friesland bieden toegang tot allerlei verschillende dorpjes en steden, zoals het Middeleeuwse Sneek en de grote stad Leeuwarden. Neem een kijkje in het Fries Scheepvaartmuseum en overnacht 's avonds aan boord van een zeilboot. Er varen veel boten over de Friese meren, zoals de Elisabeth, de Lisa uit Warns, de Verwondering en de Anna van Nieuwkoop. Met een kleine of grote groep? Zeilen is altijd mogelijk!
Een dagje zeilen op de Friese wateren >>

Natuurlijk heeft DagjeWeg.NL nog veel meer leuke idee├źn op het gebied van watersporten. Ook leuk: een stad bezichtigen op een rondvaartboot!
Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:33:42 · Gepubliceerd: 2010-06-04 14:57:46 - 872