Bijzonder schilderij: Jezus met vrouwenborsten

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Wallonisch museum wint Museumprijs

7 juni 2010 Geschiedenis Lessines, Henegouwen Het bijzondere Wallonische ziekenhuiscomplex Onze-Lieve-Vrouw-met-de-Rooshospitaal won de Museumprijs voor Wallonië. In het complex hangt een bijzonder schilderij, waarop Jezus wordt afgebeeld met vrouwenborsten.

"Het schilderij moet in de zestiende eeuw door de zusters zijn besteld," denkt adjunct-conservator Marc Vuidar. "Waarschijnlijk geloofden ze dat Christus ook vrouwelijke kenmerken had. Zo verwijst de pijn die Christus lijdt bij de kruisiging naar het schenken van leven. Daar kan men vrouwelijke kenmerken in herkennen. Ook zegt men dat de woorden van Jezus de geest voeden, als een vrouwenborst die een kind voedt."

"In de negentiende eeuw besloot men dat het schilderij te schokkend was om te worden vertoond zoals het was, dus werden de borsten bedekt met een laagje grijze verf. Toen we het schilderij ontdekten lieten we het restaureren, maar niemand had verwacht onder die verflaag vrouwenborsten te vinden. We waren allemaal verrast. Het was dan ook niet de bedoeling dat iemand anders dan de zusters het schilderij zagen: de bezoekers mochten het niet zien," zegt Vuidar.

Het museum beschikt naast een kunstcollectie ook over oude, goed geconserveerde verpleegruimten en oude instrumenten waarmee onder andere schedelboringen werden gedaan.

Bekijk het bijzondere schilderij van Jezus met borsten.

Een dagje uit in het mooie België? DagjeWeg.NL geeft je de beste tips!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-06 11:59:39 - 1066

Kijk ook bij...