Beklim trots van Den Bosch

Sint Janskathedraal: 73 meter geschiedenis

Beklimming Sint Janstoren Reportage door

archief oud artikel 28 juni 2010 Geschiedenis Den Bosch, Noord-Brabant De trots van Den Bosch: dat is de prachtige Sint Janskathedraal. Trots steekt hij boven het uitgaanslawaai van de Parade uit. Een tochtje naar boven is dé manier om te genieten van een adembenemend uitzicht. En is ook zeker niet verkeerd voor de beenspieren.

Iedereen die de beklimming aan durft, weet op de eerste verdieping al niet meer waar die aan is begonnen. Van alle kanten hoor je gezucht en gesteun. "Ook al ben je nog jong en fit, voor iedereen is deze beklimming een opgave", vertelt de al grijze gids, Wim Fernhout. "Maar goed voor de beenspieren is het zeker!" Gelukkig heeft de tocht verschillende fasen en hoeven we niet in één keer omhoog.

Brand
Op de plek waar nu de Sint Jan staat, stond vroeger een romaanse kerk. In de veertiende eeuw werd hier een kerk in gotische stijl overheen gebouwd. Op de eerste verdieping zijn nog de overblijfselen van de romaanse toren te zien. Dikke muren, kleine ramen en ronde hoeken. De kathedraal kent nog meer veranderingen. Naast de toren die we vandaag beklimmen, stond vroeger in het midden van de kerk nog een toren. Door een grote brand in 1584 liet deze helaas het leven. De Bossche toren die nog wel overeind staat is met haar 73 meter niet de hoogste toren van Nederland, maar wel één van de bekendste.

De romaanse tijd is hier nog goed te zien.De romaanse tijd is hier nog goed te zien.

Via een gammel houten trapje klimmen we de volgende treden naar boven. Het eerste slachtoffer van hoogtevrees begint al wat te trillen op haar benen. "Gewoon eerlijk zeggen als je niet meer kan", zegt Fernhout. "Of anders gewoon je ogen dichtdoen en mij vasthouden", zegt haar vriendin. Maar het meisje stapt stevig door.
Chopin bespeelt de klokken.Chopin bespeelt de klokken.

Carillon

Het hoogtepunt van de rondleiding is wanneer het klokkenspel begint te spelen. Op de eerste verdieping klinkt het nog heel zachtaardig. In een enorme stalen rol zijn kleine stiftjes gestoken. Door het stiftje kantelt een draadje en worden op een verdieping daarboven de klokken geluid. "Jullie hebben geluk", zegt Fernhout. "Dit was Chopin, met een lang liedje. Er worden op één dag vier verschillende liedjes gespeeld. En dit was de langste." Nog een paar trappen naar boven en we komen bij het carillon. "Ik praat gewoon door", zegt Fernhout. "Maar op een gegeven moment stop ik en dan snappen jullie zelf wel waarom." Na een paar minuten verstoren de tonen van weer een ander liedje bruut de geschiedenisles. Maar nu staan we bij de klokken en klinkt het een stuk harder. Iedereen stopt snel de vingers in de oren. "Vroeger ging dat allemaal handmatig. Maar nu worden de draden naar de klokken toe gewoon aangestuurd door computers."
Wat een prachtig uitzicht!Wat een prachtig uitzicht!

Uitzicht
Een paar mensen luisteren gezapig naar het verhaal van de gids. Het verhaal is leuk, maar zij komen maar voor één ding: het uitzicht! Bij de laatste trap haakt het meisje met hoogtevrees toch af. "Ik heb er echt teveel last van", vertelt ze. Bovengekomen gaat het luik met de trap op slot en worden drie luiken naar buiten één voor één geopend. De zon schittert naar binnen. Even knipperen met de ogen en daarna valt de mond van verbazing open. "Kijk, daar zie je het begin van Tilburg", wijst Fernhout. "En daar zie je de masten van de brug bij Zaltbommel!". Één vrouw heeft oog voor heel andere dingen. "Een hot tub!". Heel hoog zijn we niet. De mensen beneden zijn nog geen mieren en alles is nog tot in detail te bekijken. De toren is nog dertig meter langer, maar daar kan de gewone mens niet komen. “Voor bijzondere gelegenheden kruipt iemand van de gemeente het trappetje op om een vlag te plaatsen”, vertelt Fernhout.

De beklimming van vandaag is een echte gelukstreffer. Door het heldere weer is het uitzicht eindeloos en kunnen we wel uren turen. Maar het gejoel van kinderen op schoolreisje klinkt al door de toren. We moeten opschieten, meer mensen willen het wonder dat Den Bosch heet bewonderen. Op naar een Bossche bol, dat hebben we wel verdiend!

Met dank aan Kringvrienden Den Bosch

Beklim de Sint Janstoren

In de maanden juni tot en met oktober is de toren van dinsdag tot en met zondag om 13:30 uur en 15:00 uur te beklimmen. Volwassenen betalen 4,00 euro en kinderen 2,00 euro.

Ontdek nog meer van de binnenstad tijdens een dagje in Den Bosch.

Laatst gewijzigd: 2021-03-01 18:18:02 · Gepubliceerd: 2010-06-23 17:05:37 - 2832