Haar van Napoleon geveild

Oorlogsmuseum Switchback |  
Nieuws door

Lok haar wisselt voor ruim 10.000 euro van eigenaar

1 juli 2010 Geschiedenis Een lok haar van Napoleon is geveild in Nieuw-Zeeland. Het plukje bracht 10.600 euro op, een historisch hoog bedrag.

Een dag nadat Napoleon overleed op het eiland Sint Helena, knipte de Britse officier Denzil Ibbetson de lok af.

De haarlok maakt deel uit van een grote collectie met tientallen memorabilia van Napoleon. De zoon van Ibbetson kreeg de collectie en bracht het haar in 1864 naar Nieuw-Zeeland.

"Het is één van de belangrijkste collecties die ooit gevonden zijn", vindt Hamish Coney, directeur van het veilinghuis. De haarlok was nog in een verrassend goede staat.

De haarlok is door een anoniem persoon gekocht.

Over Napoleon

Napoleon Bonaparte vocht met een leger van 73.000 man tegen veel meer geallieerden en Pruisen (bij elkaar 127.000 man) tijdens de Slag bij Waterloo. De Fransen verloren de slag, waarna het leger in chaos terug naar Frankrijk reisde. Napoleon kreeg asiel van de Britten, maar anders dan hij had verwacht. Hij werd als gevangene aan boord van het marineschip Northumberland vervoerd en na een tocht van 70 dagen afgezet op het verlaten eiland Sint-Helena, in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan. Zes jaar later stierf hij.

Geïnteresseerd in oorlog? Neem is een kijkje in de diverse oorlogsmusea, zoals Oorlogsmuseum Switchback, Luchtvaarmuseum en Oorlogsmuseum Texel en het Arnhems Oorlogsmuseum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-30 19:18:43 - 265