Beschuit met muisjes in de Apenheul

De Apenheul in Apeldoorn |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Namenwedstrijd voor baby van bonobo Jill

19 juli 2010 Apeldoorn, Gelderland In de Apenheul is zaterdagnacht 17 juli een bonobobaby geboren. Tijd voor beschuit met muisjes dus! Met moeder Jill en haar baby gaat alles goed en maandagochtend gingen ze gezellig samen naar buiten.

Eens per vier jaar zwanger

Bonobo's zijn zeldzame mensapen en worden slechts in een paar dierentuinen ter wereld gehouden. Daarnaast worden de vrouwtjes hooguit eens in de vier jaar zwanger. De verzorgers waren daarom blij verrast toen bleek dat Jill zwanger was. Zij is het alfavrouwtje van de groep, de leidster, en dit is haar derde kleintje. Wie de vader van de kleine bonobo is, is niet bekend. Jill heeft met de beide mannetjes van de groep gepaard.

Zwangerschapstest

De zwangerschap van bonobo's lijkt behoorlijk op die van mensen. Zo is bijvoorbeeld de invloed van hormonen vrijwel hetzelfde, alleen duurt de zwangerschap iets korter. Een zwangerschapstest van de drogist toonde aan dat Jill zwanger was. De zwangerschap verliep voorspoedig en alleen aan het eind had Jill het wat zwaarder vanwege de hitte. Maar na 8,5 maand was daar een gezond aapje.

Bijzondere baby

Als ervaren moeder was de bevalling geen probleem en de verzorgers hielden zich afzijdig. Ze weten daardoor nog niet welk geslacht het kleintje heeft, maar het belangrijkste is dat het gezond is. Doordat moederlief de bazin in de groep is, krijgt deze baby een bijzondere plek in de groep. Moeder Jill schermt haar baby nog wel af van de andere bonobo's, maar dat is gebruikelijk. Met een beetje geluk kunnen bezoekers het kersverse aapje gewoon bewonderen.

Verzin een naam voor baby bonobo!

De bonobobaby heeft voorlopig nog geen naam, want daarvoor is een namenwedstrijd uitgeschreven. Tot 2 augustus kun je de allerleukste naam insturen via de website van De Stentor. Degene die de winnende naam verzint krijgt samen met drie anderen een Meet & Greet met de bonoboverzorger.

Schattig hè, van die jonge dieren. DagjeWeg.nl houd je op de hoogte over de jongste telgen in de zoo.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-07-19 16:53:59 - 178