Achterhoekse kerkenpaden hersteld

De mooiste fietsroutes |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Fiets door het Achterhoekse landschap langs eeuwenoude routes

4 augustus 2010 Geschiedenis In de Achterhoek zijn oude kerkenpaden hersteld. Hierdoor is een netwerk aan paden ontstaan in het oostelijk deel van de Achterhoek. Met behulp van het fietsknooppuntensysteem is een tiental routes gemaakt waarmee wandelaars en fietsers het Achterhoekse land kunnen ontdekken.

Stiekem naar de kerk

De oude kerkenpaden stammen uit de tijd dat het katholicisme verboden was in Nederland. Veel katholieken bleven trouw aan hun kerk en kwamen samen in schuilkerken in boerenschuren. Ook staken sommigen de grens over naar Duitsland waar de Rooms-Katholieke kerk niet verboden was.

De kerkgangers moesten tweemaal daags naar de kerk lopen. Omdat er nog geen goede wegen waren, liepen ze binnendoor, over de velden, langs sloten en door de bossen. Deze paden werden kerkenpaden genoemd. Na de ruilverkaveling in de jaren zeventig verdwenen de meeste paden.

Veilige routes

Begin jaren negentig werd begonnen met het herstel van de paden. De terugkomst van de paden is niet alleen landschapsherstel, maar levert ook veilige routes op voor bijvoorbeeld schoolkinderen. Auto's kunnen immers niet in de buurt komen, omdat de paden kriskras door de weilanden en bossen gaan. De kerkenpaden lopen regelmatig over privéterrein, maar bij de paden geldt het recht van overpad. Zo kunnen wandelaars en fietsers met een gerust hart gebruik maken van de kerkenpaden.

De routes zijn gebundeld in het boekje 'Kerkenpaden in de Achterhoek' dat bij de VVV te koop is. In het boekje staat ook informatie over de omgeving. Wie de smaak te pakken heeft, kan met behulp van het boekje in vier dagen tijd alle routes volgen. Natuurlijk zijn er ook tips voor leuke cafeetjes onderweg en eventuele overnachtingen.

Wandelen of fietsen? DagjeWeg.nl kent de mooiste plekjes in Nederland!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-08-04 10:23:12 - 245