Niet voor angsthazen!

De griezeligste uitstapjes van Amsterdam

The Amsterdam Dungeon Redactioneel door

archief oud artikel 19 augustus 2010 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Een hand die ineens tussen de tralies doorschiet, een schreeuw die door merg en been gaat, en wat bloed op de grond... Gaan je nekharen al recht overeind staan? Voor de één is lekker griezelen absoluut niets, de ander smult ervan. Voor die laatste groep gaat DagjeWeg.NL op ontdekkingstocht naar de griezeligste uitstapjes. Wie durft het aan?

De reis begint in Amsterdam. De donkere grachten en smalle steegjes maken de stad tot een bloedstollend griezeltoneel. We dalen af naar de kerkers van de hoofdstad. In The Amsterdam Dungeon gaan bezoekers terug naar vroegere tijden. De tijd van de VOC. De tijd van scheurbuik, ratten en hekserij. Een bezoekje aan de kerkers is een negentig minuten durende afschrikwekkende ervaring. The Amsterdam Dungeon brengt 500 jaar duistere geschiedenis in één huiveringwekkende belevenis tot leven. Pas op dat je niet gemarteld wordt door de beul Peter Titelmann van de Spaanse Inquisitie!



Zonder kleurscheuren weer boven de grond gekomen? Dan gaan we nog een stapje verder op het griezelspoor. Het Torture Museum op de Singel is de volgende stop. Eenmaal door het puntige hek, kom je binnen in de wereld van martelarij. Een schavot, een guillotine, een rektafel, een schedelkraker: alles is hier te zien. Sommige objecten zijn replica’s, maar andere martelwerktuigen zijn ooit gemaakt om echt te gebruiken. Elk instrument is voorzien van een uitleg hoe het apparaat precies werd toegepast.

Baantjer

Aan de levende lijve ondervinden hoe een moord in Amsterdam werd gepleegd en opgelost? Speel het Moordspel! In het ludieke spelprogramma komt het tv-programma Baantjer tot leven en zijn deelnemers de acteurs. Het spel is gebaseerd op een waargebeurde moord uit 1958. Toen werd een aantal prostituees vermoord op de Amsterdamse wallen. Maar wie is de dader? Het spel is onder begeleiding van een oud-rechercheur, die vroeger werkte op het beroemde bureau aan de Warmoesstraat.



Meesterinspecteur Baantjer staat ook centraal in de Baantjer Speurtocht door Amsterdam. Bij deze speurtocht treed je in de voetsporen van inspecteur De Cock. Moord, doodslag en de boeken van Baantjer zijn de leidraad. Onderweg wordt een vers lijk geïnspecteerd en in café Smalle Lowietje mogen deelnemers plaatsnemen op de kruk van de rechercheur zelf. Zoek je regenjas en hoedje maar op en word een echte De Cock.

Griezelen voor de kleintjes

Ook voor de junioren kan griezelen hartstikke leuk zijn. In Stadspaleis Het Markiezenhof zoeken kinderen tijdens een griezelspeurtocht  naar de schatkist van de Markies van Bergen op Zoom. Kinderen ontdekken het paleis en komen in enge ruimtes waar bezoekers normaal niet mogen komen.

Griezelgerecht

Blijf in de griezelstemming en maak een eng gerecht voor thuis. Een gerecht waar iedereen zijn bloederige vingers bij aflikt is Gruwelpudding met Torren. Hoe maak je dat en wat heb je nodig?

Ingrediënten
1 pakje jellypudding aardbeien
4 enge plastic beesten
4 bakjes

Maak de aardbeienpudding volgens de aanwijzingen op de verpakking. Neem 4 glaasjes of kleine bakjes. Leg de griezelbeesten ondersteboven in de glaasjes of bakjes en schenk voorzichtig de jellypudding eroverheen. Zet de bakjes pudding minimaal twee uur in de koelkast om op te stijven. Stort de drilpuddinkjes met de beesten voorzichtig uit de vorm op een bordje. Smullen maar!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 augustus 2010 - 947