Bloemenpracht in Anna Paulowna

Klik hier voor de geschiedenis van de bloemendagen. |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

7 april 2005 Anna Paulowna, Noord-Holland Van 30 april tot en met 4 mei 2005 worden weer de bloemendagen in de gemeente Anna Paulowna georganiseerd. Het bloemenfestijn vindt elk jaar plaats in dit bollengebied in de kop van Noord-Holland. De inwoners van de gemeente verzorgen het zes dagen durende festijn zelf.

Tijdens de Bloemendagen is er veel te doen. Naast de prachtige bollenvelden, zijn er ook vele exposities, markten, fiets- en wandeltochten en demonstraties. Deze activiteiten zijn vrijwel allemaal gratis toegankelijk. Op de informatieposten is een gratis overzicht verkrijgbaar van alle activiteiten. Ook een bezoek aan de Poldertuin aan de Molenvaart is de moeite waard. Dit is een prachtig aangelegde tuin waarin alle gewassen zijn verwerkt die in deze omgeving worden geteeld.

Vak apart

Tijdens de bloemendagen worden er prijzen uitgereikt in verschillende categorieën, waaronder de categorie mozaïek. De mozaïeken worden gemaakt van de bloempjes van de hyacint. Voor het maken van een mozaïek is veel geduld nodig. Hoewel veel voorbereidingen al eerder in het jaar plaatsvinden, kan met het meeste werk pas een aantal dagen voor aanvang van de Bloemendagen worden begonnen. De bloempjes moeten dan stuk voor stuk met een speld op een plaat tempex worden geprikt, zo'n 10.000 bloemen en spelden per m2. De titel van Nederlands Kampioen is weggelegd voor de winnaar in de hoogste categorie. In de categorie jeugd strijden de deelnemers tot 13 jaar om deze titel. Een aparte categorie vormen de straten en bruggen. Deze worden versierd met slingers van narcissen en opgefleurd met prachtige bloemstukken. De categorie objecten is heel divers. De creativiteit van de deelnemers speelt hier een grote rol. Een object kan eigenlijk van alles zijn zolang bloemen daarin een hoofdrol spelen.

Op de informatieposten zijn plattegronden te verkrijgen. Voor fietsers en wandelaars zijn er speciale routes. Bezoekers kunnen bij het gemeentehuis, aan de Burgemeester Mijnlieffstraat in Anna Paulowna, opstappen op de Jutter Express, een treintje dat dagelijks rond het hele uur vertrekt en dan een rondrit maakt die circa een uur duurt.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-04-07 11:28:55 - 1544