Op de catwalk in Boijmans

Boijmans van Beuningen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Mini-modetentoonstelling in Boijmans van Beuningen

9 september 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Modeliefhebbers moeten naar museum Boijmans Van Beuningen. Daar is dan de mini-modetentoonstelling Mode als Vertrekpunt te zien met items uit de collectie van de H+F Fashion on the Edge Foundation.

H+F Fashion on the Edge Foundation is een initiatief van verzamelaar Han Nefkens. Hij verzamelt bijzondere mode-items en gaat met bepaalde projecten de grenzen van mode over. Vijf jaar lang zijn er werken uit die collectie in Boijmans te zien om de ontwikkelingen op het grensvlak van mode en kunst te blijven volgen. Vier aankopen, van ontwerpers Hussein Chalayan, Klavers van Engelen, Alet Pilon en Pyuupiru, pronken ruim drie maanden in museum Boijmans Van Beuningen.

Award

Vanaf 2008 wordt de tweejaarlijkse H+F Fashion Award uitgereikt aan een kunstenaar die op het grensgebied van mode werkt. In 2008 won Christophe Coppens, en in 2010 kreeg Charles LeDray de prijs. In het kader hiervan was dit jaar zijn installatie Men Suits te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. In 2012 wordt de volgende winnaar gekozen.

Boijmans Van Beuningen wil met deze tentoonstelling graag wat recente aankopen laten zien. "Ontwerpen die allemaal vanuit de mode starten, maar soms meer of iets anders dan een kledingstuk zijn geworden", vertelt José Teunissen, gast-conservator H+F Fashion on the Edge.

Hoogtepunt

Het werk van Pilon is als het ware een stilleven met figuren die verkeren in het schemergebied tussen leven en dood. De Japanse transgender-kunstenaar Pyuupiru (1983) neemt zijn/haar eigen lichaam als uitgangspunt. Het handgebreide object Mercury is hier het resultaat van. Van ontwerper Chalayan worden een jurk en een grote laserhoed getoond. Het duo Klavers/van Engelen laat een jurk met een glasgeblazen accessoire zien in een decor van glas en spiegels. Volgens Teunissen is het gebreide werk van Pyuupiri het hoogtepunt van de tentoonstelling. "Dit gebruikt hij voor performances. Het komt uit Japan en Pyuupiru is hier eigenlijk nog weinig bekend."

Bezoekers

De tentoonstelling Mode als Vertrekpunt is maar een kleine presentatie binnen een heel groot museum. "Er zullen vast wel in mode geïnteresseerde mensen speciaal voor naar Boijmans komen", denkt Teunissen. "Het is goed dat er mode te zien is ook al komen bezoekers voor iets anders. Dan kan dit ze verrassen." De echte fashionista's komen later. "Die komen waarschijnlijk in januari als Pyuupiru er zelf is en als het IFFR een reeks over mode en film gaat vertonen. Dan zullen ze komen om alles tegelijk te zien."

De tentoonstelling Mode als Vertrekpunt is te zien van 16 oktober 2010 tot en met 30 januari 2011.

The Art of Fashion

In 2009 was er ook een tentoonstelling in Boijmans Van Beuningen te zien met werken uit de collectie van H+F Fashion on the Edge Foundation. Dat was de tentoonstelling The Art of Fashion: Installing Allusions, die het raakvlak tussen kunst en mode verkende. Voor die tentoonstelling kregen Viktor & Rolf, Hussein Chalayan, Naomi Filmer, Christophe Coppens en Anna-Nicole Ziesche de gelegenheid om een speciaal werk te maken.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2012-02-13 12:40:09 · Gepubliceerd: 2010-09-07 11:45:28 - 553