1

Oude Kerk speelt tune Baantjer

"Baantjermuziek mocht niet ontbreken"

Baantjer Museum Nieuws door

archief oud artikel 28 september 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Iedereen die een dagje naar Amsterdam gaat, moet goed letten op het klokkenspel van de Oude Kerk. Elk uur is namelijk de tune uit de tv-serie Baantjer te horen. Dit als eerbetoon aan de overleden schrijver Appie Baantjer.

Het carillon speelde al muziek van de Carpenters en de tune van de serie Goede Tijden Slechte Tijden. "De Baantjermuziek mocht daarom niet ontbreken", vond initiatiefnemer en oprichter van het Baantjer Museum, Raoul Serrée. Het komend half jaar is de tune één keer per uur te horen.

Baantjer werkte zelf bijna veertig jaar bij de Amsterdamse politie, eerst als politieagent en later als rechercheur. Zo kwam hij aan inspiratie voor zijn misdaadromans, met in de hoofdrol zijn alter ego De Cock. Van zijn boeken werden meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht. In 1995 startte de gelijknamige televisieserie met Piet Römer in de hoofdrol als De Cock. Lees meer over Baantjer op Wkipedia.

Warmoesstraat

Dinsdagochtend klonk de Baantjermuziek voor het eerst uit de klokken van de kerk. Enkele van Baantjer's oud-collega's van bureau Warmoesstraat trokken aan het touw en lieten de muziek horen. De tune heet Circle of Smiles en is gecomponeerd door de Belg Toots Thielemans.

Rechercheur en schrijver Appie Baantjer overleed 29 augustus na een kort ziekbed op 86-jarige leeftijd.

Herken de tune

Welke aflevering van de tv-serie van Baantjer kunt u zich nog herinneren? Reageer hieronder!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 september 2010 - 321