1

'Uitgestorven' paddenstoel teruggevonden

Denne-eekhoorntjesbrood uitgestorven sinds 1971

Uit in de herfstvakantie! Nieuws door

archief oud artikel 5 oktober 2010 Natuur Schoorl, Noord-Holland Dood en begraven was de denne-eekhoorntjesbrood. Wonderwel is de 'uitgestorven' paddenstoel herontdekt. Deelnemers aan een paddenstoelexcursie stuitten zaterdag 25 september in een dennenbos bij Schoorl op deze zeldzame paddenstoel.

In eerste instantie dacht men aan een gewoon eekhoorntjesbrood, maar microscopisch onderzoek wees uit dat het om een denne-eekhoorntjesbrood ging, die sinds 1971 is uitgestorven.

Ga paddenstoelen zoeken in de herfstvakantie. De herfst heeft veel te koop. Bekijk de herfstachtige activiteiten.

Verschil

Het verschil tussen beide paddenstoelen is zichtbaar in de hoed van een denne-eekhoorntjesbrood. Deze heeft een aderige en bobbelige hoed en een eigenaardige kleur. De hoed van een gewone eekhoorntjesbrood is glad en heeft een hazelnootbruine kleur en een wit randje.

Mycologen, mensen die onderzoek doen naar schimmels, hadden nooit gedacht dat ze deze bijzondere paddenstoel nog zouden vinden. Jarenlang zochten ze vergeefs op stuifzanden in het binnenland, waar de denne-eekhoorntjesbrood voor het laatst gezien was.

Dat de paddenstoel aan de kust is gevonden, is volgens de mycologen verklaarbaar omdat de milieuomstandigheden bij Schoorl overeenkomen met de oude groeiplaatsen in het binnenland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 oktober 2010 - 317