Collectie Rietveld online

Centraal Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Achtduizend objecten online rondom Rietveldjaar

11 oktober 2010 Cultuur Utrecht, Utrecht Om de bekende rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld te bewonderen, hoef je niet meer af te reizen naar het Rietveldhuis Utrecht. Ter ere van het Rietveldjaar zijn vanaf vandaag zijn achtduizend meubels en archiefstukken van de architect online te bewonderen.

Alle achtduizend objecten van Rietveld zijn te vinden op www.collectie-rietveldjaar.nl. De website is een initiatief van het Centraal Museum. "We willen het voor mensen mogelijk maken om het hele oeuvre van Rietveld te bewonderen", vertelt Marije Douma van het Centraal Museum. "Op de website zijn objecten te bekijken die in het museum te zien zien zijn, maar ook werken uit het depot zijn online geplaatst."

Bekijk de biografie van Gerrit Rietveld op Wikipedia.

Rietveldjaar

De website is een actie rondom het Rietveldjaar die nog tot en met 30 januari 2011 duurt. "Als het Rietveldjaar is afgelopen, willen we de website uitbreiden met nog meer objecten uit het Centraal museum", zegt Douma.

Activiteiten

Dit weekend worden alle gebouwen rondom Utrecht en Amsterdam die Rietveld heeft ontworpen, opengesteld. "Denk aan het Van Gogh Museum, maar ook veel villa's in het Gooi zijn ontworpen door Rietveld", vertelt Douma.

Hoogtepunt van het Rietveldjaar is de tentoonstelling Rietveld Universum. "In deze tentoonstelling is te zien hoe Rietveld andere architecten beïnvloedde en andersom. Vandaar de naam Rietveld Universum", aldus Douma. De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 20 oktober in het Centraal Museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-10-11 14:24:03 - 535