Nederlandse #natuur blijft gatenkaas

Ecologische Hoofdstructuur is vertraagd

Natuur op DagjeWeg.NL Nieuws door

archief oud artikel 13 oktober 2010 Natuur De Nederlandse natuur blijft één grote gatenkaas. De Ecologische Hoofdstructuur die de natuurgebieden moet verbinden, loopt grote vertraging op. Zo blijven de natuurgebieden een ketting van geïsoleerde eilandjes zonder schakels.

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een netwerk van grote en kleine natuurgebieden. Hierin krijgen planten en dieren voorrang op andere ontwikkelingen, zoals bebouwing. Uiteindelijk moet de EHS 17,5 procent van de totale oppervlakte van Nederland omvatten. In het regeerakkoord staat dat die in 2018 moet worden gerealiseerd, maar dat het kabinet er voorlopig geen geld meer voor uittrekt. Nu wachten de meeste provincies af voordat ze verder gaan met de uitvoering van hun aandeel in de Ecologische Hoofdstructuur. 

Waarde verliezen

De vertraging heeft grote gevolgen voor de houdbaarheid van een natuurgebied. "Op den duur ontstaan er kleine natuureilandjes", vertelt Jan Jaap de Graeff, de directeur van Natuurmonumenten. "Dat is slecht voor de planten en dieren die er leven. Die zijn namelijk zo heel kwetsbaar." Door het uitsterven van verschillende planten en dieren verliezen de gebieden hun waarde en gaat de Nederlandse natuur steeds verder ten onder. Een dagje eropuit in de natuur lijkt dus niet langer vanzelfsprekend.

Ook al duurt het nog even voordat de EHS er komt, de boeren zijn minder blij. Sommige verbindingen gaan dwars door hun land en kunnen het einde betekenen van hun bedrijf.

Provincies

De NOS belde met de provincies die al veel hebben geïnvesteerd in de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur. En het blijkt dat veel bestuurders afwachtend zijn of in verwarring. In Arnhem bijvoorbeeld staat men te popelen om met de minister te gaan praten. Sinds januari zit het overleg over de EHS in het slop. Het gaat in de provincie om vijf zones, waaraan de provincie Gelderland zelf 20 miljoen euro uit gaf. De provincie Limburg is niet van plan om zelf te betalen. Een gebied van 2000 hectare moet in deze provincie verbindingszone worden. Tien procent is gerealiseerd. Wat er met de rest gaat gebeuren is nog niet bekend. Lees de vorderingen per provincie op de website van de NOS.

Bekijk de reportage van NOS

Zo lang de natuurgebieden nog bestaan heeft DagjeWeg.NL allerlei leuke ideeën voor activiteiten in de natuur.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 oktober 2010 - 287