1

Topdrukte in Ecomare

Recordaantal zeehonden opgevangen

Ecomare Nieuws door

archief oud artikel 14 oktober 2010 Natuur De Koog, Noord-Holland Dit jaar vonden al 48 zeehonden een veilig onderkomen in Ecomare. Nog nooit ving het park zoveel zeehonden op en het jaar is nog niet eens voorbij! Veel zeehonden komen nu binnen met een ernstige longworminfectie.

Nog nooit ving Ecomare zoveel jonge gewone zeehonden op als afgelopen zomer. Het geboorteseizoen van deze zeehond is inmiddels al twee maanden voorbij, maar nog steeds spoelen er dieren aan. Waren het eerst huilers en jonge dieren die moesten leren om vis te eten, nu zijn het dieren met een longworminfectie. Wat de oorzaak is van dit hoge aantal is niet duidelijk.

Henriëtte de Waal van Ecomare: "We weten de reden niet honderd procent zeker. Er zijn nu meer zeehonden, dus het procentuele aantal hoeft niet hoger te zijn. Het kan ook zijn dat er een natuurlijk maximum is bereikt. Zelf doen wij hier geen onderzoek naar, dat doet Imares."

Ontdek Ecomare met DagjeWeg.NL. Lees alvast: Ecomare maakt nieuwsgierig.

Longworminfectie

Longwormen zorgen voor ernstige ademhalingsproblemen bij zeehonden. Via vissen komen ze het lichaam van een zeehond binnen. Gezonde zeehonden hebben hier geen last van en houden de infectie onder controle, maar bij verzwakte dieren kan de longworm zich vermenigvuldigen. De longen komen vol wormen te zitten en het dier kan niet meer goed duiken en vis vangen. Uiteindelijk spoelen de zieke dieren ernstig verzwakt aan.

"Longwormen is iets wat je altijd ziet bij jonge zeehonden, maar wat we wel zien is dat we de zeehonden langer binnen blijven krijgen. Waar dat aan ligt weten we ook niet. Het kan zijn dat de weerstand minder wordt of dat er niet genoeg vis is. Of dat de jonge dieren niet goed leren om vis te vangen", legt De Waal uit.

Noodopvang

Met medicijnen is de longworminfectie goed te behandelen. Op 18 oktober laat Ecomare de eerste opvanggroep van deze zomer weer vrij. Na de herfstvakantie volgt een tweede groep. De ruimte die zij achterlaten heeft Ecomare hard nodig, want het geboorteseizoen van de grijze zeehond start in de winter. Vorig jaar was de opvang zo overvol, dat er een noodopvang gebouwd werd.

Voor dit jaar is Ecomare voorbereid op eenzelfde situatie. "We zien nu dat we meer zeehonden opvangen, het hele jaar al. En straks in december komen de eerste huilers van de grijze zeehonden binnen, dus dan wordt het weer druk. Maar het hangt ook af van het weer: als het rustig weer is dan raken minder jongen hun moeder kwijt. We hebben de noodbakken nu al wel klaar staan."

Ook in Pieterburen vinden zeehonden een veilige haven. Kom een kijkje nemen in Zeehondencreche Lenie 't Hart.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 15:35:20 · Gepubliceerd: 14 oktober 2010 - 312