Strijd om Zaanse huisjes hotel

Collega beschuldigt architect van plagiaat

Dagje uit in Zaandam Nieuws door

archief oud artikel 21 oktober 2010 Opmerkelijk Zaandam, Noord-Holland Het inmiddels beroemde Inntel Hotel in Zaandam, bestaande uit 70 opeengestapelde Zaanse huisje, is aanleiding voor rivaliteit. Architect Sjoerd Soeters beschuldigt ontwerper Wilfried van Winden van plagiaat. Hij zou een schets van zijn bureau gekregen hebben voor het idee.

Van Winden is het niet eens met de beschuldiging. Hij zou nooit een dergelijke schets gezien hebben en vindt het jammer dat Soeters het op deze manier speelt. Op architectenweb.nl zegt hij: "Het is merkwaardig dat hij, nu het hotel zo succesvol in de publiciteit is gebleken, na al die jaren hiermee komt en dat hij een collegiaal gesprek heeft geweigerd. De schets die hij nu toont, ken ik niet. De opdrachtgever, Molenaar en Van Winden en mijn team kennen die ook niet."

Opdracht

Volgens Soeters maakte hij in 2004 een schets voor het hotel, maar wilde de gemeente niet dat hij dit zelf maakte. Daarom zocht hij een andere architect en benaderde Van Winden. De aanleiding voor architect Sjoerd Soeters om dit verhaal openbaar te maken is de publicatie van het boek Fusion van Van Winden. Hierin noemt hij het hotel, zonder te verwijzen naar de oorspronkelijke auteur, Soeters.

Plagiaat

Sjoerd Soeters schrijft in een open brief: "Het is geen plagiaat om iets van een andere over te nemen in geschrift of in beeld, en zeker niet als je daarvoor uitdrukkelijk toestemming of zelfs opdracht hebt gekregen; plagiaat wordt het als je dat vervolgens verzwijgt. Daarvoor was een heel klein regeltje tekst, een voetnoot, voldoende geweest, maar dat kon er niet bij je af." Van Winden denkt nog na over wat hij met de brief moet doen.

Video

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-10-21 10:10:55 - 540