Synagogen uit 'de provincie' in Museum Sjoel

Bezoek Joods museum Sjoel Elburg |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Expositie vertelt verhaal joodse gemeenschap in Nederland

22 oktober 2010 Cultuur Elburg, Gelderland Het museum Sjoel in Elburg heeft sinds begin oktober een nieuwe tentoonstelling. In het museum hangen 75 zwart-witfoto's van synagogen in Nederland. De foto's zijn gemaakt door de joodse fotograaf Willy Lindwer. De gefotografeerde synagogen staan allemaal in de mediene, de provincie, waarmee joden alles wat geen Amsterdam is bedoelen.

Van schuur tot sjoel

Van veel synagogen staat alleen de buitenkant op de foto. Het verschil tussen de synagoge in het dorp en de grotere sjoel (synagoge) in de stad is goed zichtbaar in de expositie. In de kleine dorpjes was vaak geen geld voor pracht en praal en werd een schuur opgeknapt om dienst te doen als synagoge. De grotere synagogen zijn te vinden in de steden met een grotere joodse gemeenschap.

Van synagoge tot museum

Het museum in Elburg is gevestigd in de synagoge van het Veluwse dorp. Sjoel Elburg geeft een kijkje in het leven van de joden in de provincie. Het vertelt het verhaal van twaalf joodse gezinnen in Elburg. Museum Sjoel Elbrug wil met de tentoonstelling 'Synagogen in de mediene' een beeld geven van de synagogen in Nederland en het leven van de joden buiten Amsterdam. De expositie is tot 26 februari te zien in Elburg.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-10-22 12:01:34 - 233