Sprookje Harry Potter bijna voorbij

Film Totaal | Nieuws door

Premiere zevende #harrypotter film

17 november 2010 Cultuur Het zit er bijna op voor alle Harry Potter-fans. Gisteren ging de een-na-laatste film over de tovenaarsleerling in première.

De eerste voorstelling van de film was dinsdagavond in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het Maliebaanstation in het museum was voor de gelegenheid omgetoverd tot perron 9 3/4. In de verhalen van Harry Potter is dat de overgang tussen de gewone wereld en die van de tovenaars. In de gewone bioscopen ging de film om 23:59 uur in première. Daarmee beleefde de zevende Harry Potter-film de grootste nachtelijke première ooit in Nederland.

De nieuwe film is gebaseerd op het zevende en laatste Harry Potter-boek. Harry Potter en de Relieken van de Dood wordt in twee delen verfilmd. Volgend jaar juli verschijnt de allerlaatste Harry Potter-film.

Wat vinden de recensenten?

De recensent van NRC noemt de nieuwste film vooral volwassen. "Nu zijn de helden volwassen, partizanen in een wagneriaanse wildernis van mistige wouden, verlaten hooglanden en woeste rotskusten. De toverwereld is een nazistische dictatuur, met Harry, Ron en Hermelien als opgejaagd wild met een hopeloze missie."

De NU.nl-recensent vindt het jammer dat het boek in twee films is gesplitst. "Het laatste Potterboek was zo dik dat er twee films aan worden gewijd, wat natuurlijk ook lucratiever is. Het trage middendeel van Part I wekt echter de indruk dat er best wat geschrapt had kunnen worden, zodat het hele boek wel in één film had gepast. Dan waren de Potter-fans ook niet achtergelaten met een wel heel open einde."

Een recensent van de website FilmTotaal vindt dat Emma Watson de beste acteerkunsten heeft. "De drie hoofdrolspelers zijn door de jaren heen beter gaan acteren, maar als ze zonder alle bekende bijrollen een deel van de film op eigen schouders moeten dragen, is Emma Watson de enige die daar daadwerkelijk tegen is opgewassen. Te midden van het gros van de acteurs dat de Engelse filmwereld rijk is, blijven Radcliffe en Grint toch de minst getalenteerde castleden, hoewel hun acteren adequaat te noemen is."

Première Harry Potter-film

Lees meer filmnieuws op DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-11-17 15:04:54 - 205