Dromen in de kerstvakantie

Nederlands Bakkerijmuseum |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Verrassende uitjes in de #kerstvakantie

18 december 2010 Toerisme De lange winteravonden en de grijze dagen vragen om een beetje fantasie. Tussen de kerstkoeken en kerstdiners door, staat iedereen deze kerstvakantie voor een uitdaging. Een dagje als bakker, circusartiest of kunstsschilder? Het lijkt een droom, maar wie slim is, maakt het werkelijkheid met DagjeWeg.NL.

De omgeving is meteen vergeten als de circusartiesten de piste binnenstappen. Ademloos kijkt het publiek toe, om uiteindelijk in een welgemeend applaus uit te barsten. Droom je er van om dit applaus zelf in ontvangst te nemen? Dan ben jij de aangewezen persoon voor een training van circus Zanzara op de Westergasfabriek. Ervaring is absoluut niet noodzakelijk, iedereen mag de circusacts uitproberen. Je moet alleen wel ouder dan 12 jaar zijn om mee te mogen doen. Interesse in acrobatiek of jongleren? Deze en andere technieken worden door de deelnemers uitgewisseld. Sla de tentflappen gerust open op woensdag 22 en woensdag 29 december om 19:00 uur.

Als een boer in de stal

Brandrode runderen en hun kleine kalfjes liggen in het warme, zachte stro. In de potstal van de biologische zorgboerderij Open Erf de Grote Modderkolk is het behaaglijk. Op 18 december kun je deel uit maken van dit romantische tafereel. Kom helpen voeren, knuffel de kalfjes en leer melken. Alles kom je te weten over het zeldzame huisdier het brandrode rund. In de winter komen er in deze stal zo'n 40 kalfjes ter wereld. Waarom juist dan? Dat vertelt de gids van Natuurmonumenten. Zoek de winterse warmte in de stal en word voor eventjes een boer.

Bakker bakt kerstkoekjes

Eenmaal binnen de stadsmuren van Hattem is de geur onmiskenbaar. Dat zijn verse koekjes! In de kerstvakantie likken de kinderen hun vingers af, want dan is het tijd voor kerstkoeken. Bijna elke dag mogen ze kerstkoeken maken in twee kleuren deeg. Een kerstboom of een kerstster maken? Gelukkig is de bakker in de buurt, zodat er niets fout gaat. En al kom je op het laatste moment binnendruppelen, je mag altijd meedoen in het Nederlands Bakkerijmuseum. Reserveren is namelijk niet nodig. En extra betalen? Dat ook niet.

Kunstschilder net als Mondriaan

Piet Mondriaan, de beroemde kunstschilder, keek als kind al zijn ogen uit. Zittend langs de waterkant in Amsterdam zette hij zijn impressies op het doek. In het Mondriaanhuis leren kinderen op woensdag 22 december net zo te kijken als Mondriaan. Met een zelf meegebrachte foto of afbeelding gaan ze in de workshop aan de slag. Een krantenknipsel, uit een tijdschrift of een zelfgemaakte foto, alles is bruikbaar voor een eigen schilderij!

Spin in het web

Heerlijk hapjes worden bereid in De Grote Spinnententoonstelling in Natuurmuseum Fryslân. Een hapje mee-eten? Daar zou ik nog maar eens over nadenken. Het uitgebreide kerstdiner is namelijk bedoeld voor de familie Spin, die dit maal komen verschalken in een reusachtig web. Alle kinderen komen een handje helpen aan deze feestelijk maaltijd. Nee, geen kalkoen of rollade, maar insecten als lekker hapje. Knutsel zelf vliegen, muggen en andere vliegende beestjes in elkaar. En natuurlijk geef je de 'hapjes' een kersttintje met kerstballen, glitterkettingen en engelenhaar. Fijne kerst, familie Spin!

DagjeWeg.NL heeft nog veel meer ideeën voor de kerstvakantie. Zoals hartverwarmende winterfeesten in verschillende steden. En vind kerstmarkten overal in het land!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-12-13 15:37:07 - 728