Puur, melk of wit

Workshop bonbons maken - Bonbonatelier Janson |  deel via WhatsApp | Reportage door

Chocoladeworkshop bij Bonbon Atelier Janson

24 december 2010 Toerisme Zutphen, Gelderland Chocoladekransjes, bonbons, Zutphense blokjes. Daarvoor lopen we snel een blokje om tot we voor de versierde deur van Bonbonatelier Janson staan. Na een heerlijke cappuccino van De Pelikaan vinden we meer Zutphense warmte in de vorm van chocolade. De bel rinkelt en we treden binnen in een walhalla voor de chocoholic.

Starend voor de winkel krijgen we het gevoel in het sprookje van Hans en Grietje te zijn beland. Knibbel, knabbel, knuisje... Aan dit huisje willen we wel even knabbelen! Vooral aan de met chocolade gevulde vitrines... De bel rinkelt en we stappen binnen in het bijna eetbare winkeltje. Eindeloze vitrines vol kerstchocolade en bonbons doen ons even duizelen. Bonbonatelier Janson zit echt tot de nok toe vol met chocolade. Wanneer we onze ogen eindelijk los kunnen scheuren van dit zoete geweld, kijken we achter in de winkel zo de werkplaats in. Eigenaar Huub Janson heeft er geen problemen mee dat iedereen zo op zijn vingers staat te kijken. "Ik vind het juist leuk als mensen interesse tonen." Nou, geïnteresseerd zijn we zeker!

Workshop bonbons maken

Vanuit de winkel zie je achter de schermen de bakken vollopen met stromende chocolade. De workshop op dinsdag- en donderdagavond of zaterdagmiddag gaat een stapje verder. Dan ga je zelf aan de slag met de bakken vol vloeibare pure, melk- en witte chocolade. Na een ontvangst met koffie in de gezellige, sprookjesachtige winkel komt de expert Huub Janson in actie. Samen met de cursisten worden er slagroomtruffels opgespoten en in de vriezer gestopt. Daarna geeft hij een uitleg over de geschiedenis van chocolade en cacao. "Iedereen mag daarna een smaak kiezen voor de interieurtjes", legt Janson uit. "Dat maken we van amandelmassa. Ook geef ik leuke tips over het decoreren van desserts met chocola." Als 'finishing touch' decoreert iedereen de bonbons met melk, puur of wit. En krijgen de slagroomtruffels de glacering. Aan het einde van workshop heeft iedere deelnemer twee volle dozen zelfgemaakte bonbons om het thuisfront mee te verrassen.

Bonbon Atelier Janson. Foto's: Grytsje Anna Pietersma

Zutphense stadswalblokjes

Huub Janson vertelt met liefde over zijn chocolaterie, terwijl hij geroutineerd interieurtjes - de vulling - maakt voor bonbons. "We zijn de enige chocolaterie in Nederland met zijn eigen pure chocolade. Die wordt speciaal voor ons gemengd en hier gebracht. 72 procent cacao." Nu rond de kerstdagen is het extra druk bij Bonbonatelier Janson. "Per dag maken we zo'n 120 kilo aan bonbons in drie dagen. De eerste dag koken we de vulling, de tweede dag maken we de interieurtjes en de derde dag glaceren we." Jansons eigen favoriet is het Zutphense stadswalblokje. "Waar hou je van? Wit, melk of puur?" Zonder aarzelen kies ik voor puur. "Ah, een echte liefhebber!" Het stadswalblokje heeft een koffievulling en wordt per 15 stuks verkocht. Bij de chocolaatjes krijg je informatie over de geschiedenis van de Zutphense stadswal. Echt Zutphens dus! Met de geur van smeltende chocolade nog in de neus stappen we de winkel weer uit. Gelukkig hebben we nog wat stadswalblokjes voor thuis.

Zutphen is een prachtige stad. Ontdek het ook en ga een dagje uit in Zutphen!
Foto 1. De met verlichting versierde deur van Bonbon Atelier Janson. Foto: Grytsje Anna Pietersma

Laatst gewijzigd: 2018-07-02 12:35:22 · Gepubliceerd: 2010-12-17 13:12:41 - 5719