1

Volgende week Elfstedentocht?

Voorspelling directeur MeteoConsult #elfstedentocht

Nieuws door

archief oud artikel 22 december 2010 Natuur Als alle Friezen de sneeuw van het ijs schuiven kan de Elfstedentocht volgende week al starten. Tenminste, dat denkt Harry Otten, directeur van MeteoConsult. Volgens hem zijn de nachten koud genoeg.

"Als alle Friezen nu de sneeuw van het ijs gaan vegen, kunnen ze een Elfstedentocht houden op 28 december", zegt Harry Otten in Nieuwslijn Magazine van de Wereldomroep. "De dooi wint het niet van de kou en in de nachten blijft het stevig vriezen."

Alleen de sneeuwlaag die op sommige plaatsen het ijs bedekt, kan voor problemen zorgen. De sneeuw isoleert en voorkomt de aangroei van de ijslaag. Maar als de sneeuw weg is kunnen de schaatsers op 28 december de uitdaging aangaan.

Voorbarig

De vereniging De Friesche Elfsteden vindt het nog te vroeg voor de voorspelling van Harry Otten. De rayonhoofden komen dan ook nog niet bij elkaar. Voorzitter Wiersma zegt in de Telegraaf dat de Elfstedentocht pas in de buurt komt als het een week lang 's nachts 10 graden en overdag 5 graden vriest.

Toestemming

De vereniging De Friesche Elfsteden moet groen licht geven voor de organisatie van de Elfstedentocht. Alle 22 rayonhoofden moeten hiervoor hun toestemming geven. Zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het ijs in de hun toegewezen regio. Over de hele route moet het ijs 15 centimeter dik zijn.

Oefen je schaatstechnieken alvast op één van deze schaatsbanen. Of kijk in één van deze provincies:

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 december 2010 - 890

Dit past bij 'Volgende week Elfstedentocht?'