Bruinvis in gevaar

Bruinvis |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Betere bescherming voor Nederlandse #bruinvis

5 januari 2011 Natuur Harderwijk, Gelderland Een tijdje geleden was de bruinvis vrijwel uitgestorven in het Nederlandse deel van de Noordzee. Nu is het zoogdier terug, maar als het zo doorgaat niet voor lang. De bruinvis leeft volgens wetenschappers onder matig ongunstige omstandigheden.

Het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek NIOZ en de Nederlandse afdeling van de Europese Unie voor Kust & Zee EUCC-NL werken aan een beschermingsplan voor de bruinvis. Bedreigend is vooral de visvangst. Bruinvissen komen vast te zitten in netten. Ook de aanleg van windparken op zee is niet gunstig voor de bruinvis. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil weten wat er nodig is om de bruinvis beter te beschermen.

Bruinvissen

De bruinvis is een walvisachtige en wordt ongeveer 1,80 meter lang en weegt zo'n zestig kilo. Bruinvissen worden het meest gezien rond de Waddeneilanden. Ook rond de pieren van IJmuiden, Scheveningen en Katwijk willen de dieren nog wel eens rondzwemmen. Vroeger kwamen de bruinvissen ook voor in de Zuiderzee en de deltawateren, maar de Afsluitdijk en de Deltawerken vormen een barrière.

Ook een bruinvis zien? Ga eens een dagje naar Dolfinarium Harderwijk!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2011-01-05 09:05:14 - 167