Scheepvaartmuseum vaart eigen koers

Museum gaat voor meer eigen inkomsten #scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 14 januari 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De ondernemende geest van de VOC waart duidelijk nog door het Scheepvaartmuseum. Na de opening in september 2011 wil het museum zelf meer inkomsten binnen brengen. Het restaurant, de winkel en de catering is straks in eigen beheer.

Het Amsterdamse museum heeft sinds 2007 de handen vol aan een grootscheepse renovatie. Na de opening in eind september dit jaar wil het Scheepvaartmuseum de eigen inkomsten binnen een jaar verdubbelen. Deze verdiensten moeten uiteindelijk 45 procent van het budget vullen, nu is dat slechts 20 procent. Dit wil het museum bereiken met onder andere het restaurant, de winkel en de catering halen.

"Museumbezoekers brengen gemiddeld 40 procent van hun tijd door buiten de vaste collectie of de tentoonstellingen,"zegt Willem Bijleveld, algemeen directeur, in het Financieel Dagblad. Voor hem is dit alle reden om ondersteunende diensten, zoals de kleine catering, restaurant, bibliotheek en museumwinkel goed op orde te hebben.

Evenementen

Het maritieme museum opent bovendien ook haar deuren als evenementenlocatie voor particulieren en bedrijven. Een glazen overkapping van de binnenplaats en vier grote zalen moeten hier ruimte voor bieden. De grote koepel kostte 3 miljoen euro. Het ontwerp is geïnspireerd op de kompasroos en de kompaslijnen op oude zeekaarten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 januari 2011 - 479