1

Wit edelhert gespot in Achterhoek

Bijzondere ontmoeting met #edelhert

Nieuws door

archief oud artikel 3 februari 2011 Natuur In de Achterhoek is afgelopen zomer een wit edelhert gezien. De spotters hadden een primeur, want nog nooit eerder werd er een wit edelhert in Nederland gezien.

Twee coördinatoren en een vrijwilliger van de Natuurwerkgroep KNNV Oost-Achterhoek zagen tot hun verrassing een wit dier bij het mais staan. In de eerste instantie dachten ze een witte ree te zien, maar na onderzoek bleek het dier een edelhert te zijn. Op de foto's die het drietal maakte is te zien dat het edelhert bruine ogen heeft. Dat betekent dat het geen albino is, maar een normaal dier met een andere kleur vacht.

Witte dieren

Witte dieren hebben een kleinere overlevingskans door hun kleur. Ze vallen meer op en zijn daardoor een gemakkelijkere prooi. Maar in Nederland leven geen roofdieren, die het op herten hebben voorzien. Dit hert heeft dus een flink grotere kans op overleven.

Edelherten

Het edelhert komt maar op drie plaatsen in Nederland voor: op de Veluwe, in de Oostvaardersplassen en in het Weerterbos. Soms wordt er een edelhert gespot buiten deze gebieden, vooral langs de grens met Duitsland. Dit zijn meestal zwervende, Duitse dieren.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 februari 2011 - 349

Dit past bij 'Wit edelhert gespot in Achterhoek'

1 reactie