1

Breien is hip!

Tassenmuseum Hendrikje maakt handwerken hip #breien

Tassenmuseum Hendrikje Redactioneel door

archief oud artikel 11 februari 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Bij breien denk je al snel aan een oud omaatje dat achter de geraniums bezig met een stel warme sokken voor haar kleinzoon. Maar het kan ook anders. Tassenmuseum Hendrikje laat in de tentoonstelling Hoezo Tuttig zien dat handwerken eigenlijk hartstikke hip is!

"Directeur Sigrid Ivo kreeg van bezoekers veel vragen over hoe al die tassen zijn gemaakt", vertelt woordvoerder Brigitta van de Berg van Tassenmuseum Hendrikje. "Daarom leek het haar leuk om een hele tentoonstelling te wijden aan het uitleggen van die oude technieken." Het museum laat in de tentoonstelling zien hoe deze technieken zijn toegepast in de tas en dat oude technieken een inspiratiebron zijn voor de ontwerpers van nu. Directeur Sigrid Ivo legt verder uit: "Ik wil graag dat het museum een bron van inspiratie is voor ontwerpers en laten zien dat de oude technieken als uitgangspunt kunnen dienen voor nieuwe technieken."

"We hebben een nieuwe tas van Viktor en Rolf aangekocht"

Populaire hobby

Volgens het museum is handwerken weer helemaal hip. "Je ziet dat heel veel modehuizen nu ook weer verschillende handwerktechnieken gebruiken in hun collectie", vertelt Brigitta van den Berg. "Dat doen ze al langer. Maar ook zeker in de nieuwe voorjaarscollectie komen allerlei handwerktechnieken terug. En niet alleen bij de tassen, maar ook in kleding en in de rest van de collectie." Daarnaast bleek uit een onderzoek van De Telegraaf dat handwerken weer één van de populairste hobby's is onder vrouwen.

Viktor & Rolf

De tassen zijn ingedeeld per techniek. "Zo hebben we een deel over breien, borduren, kralen, enzovoort." Ook een aantal nieuwe technieken zoals laserprinten, vilten en stansen zijn te zien. Per techniek staat uitgelegd hoe deze techniek vroeger ging en hoe dat nu gaat. Een nieuwe tentoonstelling betekent voor het museum ook weer een grote boost voor de collectie. "Veel tassen hadden we al in onze collectie, maar we hebben ook een aantal nieuwe tassen aangekocht. Zoals een tas van Viktor & Rolf en een tas van Missoni. Ook hebben we een paar tassen in bruikleen gekregen. Die moeten na de tentoonstelling weer terug."

Kralen rijgen

"Eyecatcher van de tentoonstelling is toch wel het gedeelte over het breien met glaskralen. Dat waren hele kleine kraaltjes, ongeveer zo groot als een zandkorrel. Daar kon niet eens een naald doorheen, dus daar moest je paardenhaar voor gebruiken." Die techniek was erg arbeidsintensief en wordt nu nauwelijks meer gebruikt.

Al kriebelende vingers gekregen van al deze creativiteit? Je kunt zelf ook de slag in het museum met allerlei workshops. Zo kun je zelf een tas maken of bijvoorbeeld een hoesje voor je iPhone breien. Kijk voor meer informatie over de workshops op de website van het Tassenmuseum.

Bezoekersinformatie

Hoezo Tuttig?
Tassenmuseum Hendrikje
14 februari tot 11 september 2011

Toegangsprijzen: 7,50 euro per persoon en kinderen zijn gratis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 februari 2011 - 2131