1

Wit edelhert blijkt damhert

Het dier was waarschijnlijk ontsnapt aan een particulier

Nieuws door

archief oud artikel 11 februari 2011 Natuur Afgelopen zomer werd in de Achterhoek een wit dier gespot. Na onderzoek leek het om een wit edelhert te gaan, wat een primeur zou zijn voor Nederland. Maar nu lijkt het toch om een ontsnapt damhert te gaan.

Vorige week bracht Natuurbericht.nl het nieuws naar buiten dat er een wit edelhert was gespot in de Achterhoek. Maar met de hulp van een aantal reacties luidt de conclusie nu anders. Het dier is waarschijnlijk geen edelhert, maar een ontsnapt damhert. Het dier ontsnapte aan zijn eigenaar, nadat hij door wilde ganzen werd opgeschrikt.

Staart

Gezien de vorm en de grootte van de kop van het dier concludeerde de Zoogdiervereniging dat het om een edelhert ging. Het dier is op de foto's alleen niet van de achterkant te zien. Bovendien is op één van de foto's een puntje te zien, wat lijkt op een lange staart. Dat wijst erop dat het dier een damhert is, want een edelhert heeft een korte staart.

Damherten

Een particulier bevestigde dat zijn ontsnapte damherten vrij fors waren en te verwarren met edelherten. Damherten worden vaker buiten de bekende leefgebieden gezien. Dit is dan ook veel minder bijzonder dan een edelhert. Ook kleurvariaties, zoals volledig witte of zwarte dieren, komen bij damherten vaker voor. Dit komt vaak door inteelt bij gefokte dieren.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 februari 2011 - 127

Dit past bij 'Wit edelhert blijkt damhert'

2 reacties: