Enorme hindoetempel in Den Haag

Drie tempels achter station Holland Spoor

Dagje uit in Den Haag Nieuws door

archief oud artikel 18 februari 2011 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Achter het Haagse station Holland Spoor verrijst de komende jaren een enorme hindoetempel. Het gaat om drie aaneengeschakelde tempels met aan beide zijden een appartementencomplex. De tempel in Den Haag is een gezamenlijk initiatief van drie verschillende hindoestromingen.

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft definitief ingestemd met de bouw van het hindoetempelcomplex. Dat werd vandaag bekend. Het project wordt volledig gefinancierd door de drie hindoestromingen. De gemeente draagt niets bij aan de bouw van de tempel, geeft alleen toestemming en wijst een plek aan. Wethouder Marnix Norder (PvdA) zegt in Trouw dat de hindoes een 'goed gebedshuis verdienen'.

Hindoetempel

Het bouwwerk in Den Haag wordt het grootste hindoetempelcomplex van het Europese vasteland. Alleen in Groot-Brittannië staat een grotere hindoetempel. De drie tempels, zogenaamde mandirs, worden aan elkaar geschakeld. De woontorens aan weerzijden van de tempels met elk 45 appartementen zijn ook open voor niet-Hindoestanen. Het complex moet in 2014 klaar zijn.

De Hindoestaanse gemeenschap is de grootste allochtone bevolkingsgroep in de regio Haaglanden. In Den Haag zijn dat bijna 50.000 mensen. De meeste zijn hindoe.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 februari 2011 - 861