Van paard tot tank in Cavaleriemuseum

Geschiedenis is niet saai!

Cavaleriemuseum Reportage door

archief oud artikel 7 maart 2011 Geschiedenis Amersfoort, Utrecht Tankbestuurders krijgen vaak een klontje suiker toegestopt door collega-militairen: "Voor het paard." Vroeger waren er namelijk nog geen grote tanks, maar vochten militairen te paard. Neem een duik in de geschiedenis van de cavalerie in het Cavaleriemuseum in Amersfoort.

Aangekomen bij het terrein van de legerkazerne in Amersfoort sturen de grote gesloten hekken ons bijna weer weg. Maar wij zijn voorbereid. Even de legitimatie door de scanner en met een elektronische pas zwaaien de hekken open en is het Cavaleriemuseum in zicht.

Cavalerie is de naam voor de militaire eenheid die zich te paard voortbewoog en te paard vocht. Dit in tegenstelling tot de infanterie die te voet vecht en zich verplaatst. Nu zijn er geen paarden meer, maar vecht de cavalerie met tanks. Lees meer over de cavalerie op Wikipedia.
De woorden 'stoer en indrukwekkend' typeren het museum het beste

Geregistreerd museum

Het Cavaleriemuseum straalt ��n en al passie uit. Van de tientallen medewerkers is er maar ��n een betaalde kracht. De anderen werken hier omdat ze nog geen afscheid kunnen nemen van het leger, of omdat ze de traditie door willen geven aan de nieuwe generatie. Zo ook de gids van vandaag, oud-officier in de cavalerie. "Het museum is bedoeld om de prachtige herinneringen aan de collectie levend te houden, maar het is ook een kenniscentrum voor actief dienende militairen. Zij nemen hier een kijkje in de keuken van hun voorouders." Vorig jaar bestond het museum vijftig jaar. Sinds 2008 is het museum een geregistreerd museum. De rondleider neemt DagjeWeg.NL mee op ontdekkingstocht.

Opvallen en imponeren

Het Cavaleriemuseum bestaat uit twee gebouwen. In het eerste gebouw maken we een reis door de geschiedenis van de cavalerie, van paarden tot pantserwagens. Wat meteen opvalt is het verschil tussen de verschillende uniformen. In de tijd van het Staatse leger bestonden de uniformen uit felle kleuren, opvallende stiksels en hoge hoeden. "Nu moet het uniform vooral camouflerend zijn. Maar vroeger moesten militairen vooral opvallen en imponeren. Door de hoge hoeden leken de militairen langer en hoopten ze meer indruk te maken op hun vijand", vertelt de oud-officier.

Door de paarden lijkt het net alsof je oog in oog staat met een echte militair van vroeger. "Maar de paarden zijn wel van plastic", lacht de gids. De paarden lopen met ons mee naar boven waar de tentoonstelling verder gaat met de 'Paardentijd'. Beneden was nog maar een kleine introductie. De meest bijzondere uniformen komen voorbij. Ook bijzonder is een soort paardenspan, waarbij het ene paard de militair vervoert en het andere paard zijn enorme geweer meedraagt. "Dat is veel te zwaar om op zijn rug te dragen."

Rupsen en wielen

Op de tweede verdieping zijn de paarden vervangen door andere vervoersmiddelen, zoals een motor met zijspan van BMW. In een decor van bomen en donkere wolken staat een gecamoufleerde tank met een drietal militairen en ook hier zijn allerlei verschillende uniformen te zien, vooral in de kleur groen. "Na 1940 was het over met de opvallende pakjes. Deze groene uniformen hebben we overgenomen van de Britten", vertelt de rondleider. De collectie van het museum is enorm. Foto's, accessoires, wapens, miniatuurmodellen, medailles en nog veel meer voorwerpen zorgen ervoor dat je je ogen uitkijkt. "Maar het meest trots zijn we toch wel op onze grote collectie zilver, zoals zilveren bekers, medailles en andere prijzen." De collectie is vooral opgebouwd uit schenkingen. "We hebben nog nooit 'nee' gezegd tegen een schenking."

Na paarden en uniformen is het tijd voor het grote werk: de tanks. In een grote garage tegenover het museum staan tientallen tanks klaar om weg te rijden. Er zijn vooral veel tanks uit Nederlands-Indi� te zien. Sommige zijn beschilderd met eigen teksten zoals 'prinses Beatrix', maar indruk maken ze allemaal. Een blik in de tank maakt je meteen claustrofobisch. "Er zaten meestal vier militairen in een tank." In het Cavaleriemuseum worden jongensdromen werkelijkheid. De woorden 'stoer en indrukwekkend' typeren het museum het beste. Geschiedenis hoeft niet saai te zijn. Kom naar de Bernhardkazerne in Amersfoort, vergeet je paspoort niet en word voor ��n dagje een militair!

Bezoekersinformatie

Cavaleriemuseum
Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur.
Kinderen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang, volwassenen betalen vier euro.
Foto 1. Opvallende uniformen in het Cavaleriemuseum. Foto's Sifra Kriek.
Foto 2. Sinds 2008 is dit een geregistreerd museum.
Foto 3. Tanks staan klaar om weg te rijden.
Foto 4. Militairen moesten soms maanden op antwoord wachten.
Foto 5. Ook foto's zijn in het museum te zien.
Foto 6. Een motor met zijspan van BMW.
Foto 7. Deze tanks rijden zo weg!

Laatst gewijzigd: 2023-09-12 14:37:51 · Gepubliceerd: 2011-03-07 14:11:37 - 8112