Nieuw Thialf in Heerenveen

Thialf |  
Nieuws door

Gemeente, provincie en KNSB kiezen voor nieuw #Thialf

9 maart 2011 Sport Heerenveen, Friesland Heerenveen krijgt een nieuw ijsstadion. De regiegroep Thialf heeft besloten om Thialf te vervangen voor een nieuwe schaatstempel. Het geld voor het stadion, 100 miljoen euro, is nog niet beschikbaar. Dit meldt de NOS.

Voor Thialf in Heerenveen waren er lange tijd twee opties: het huidige Thialf verbouwen of een nieuw stadion bouwen. De regiegroep Thialf, met daarin de gemeente Heerenveen, Thialf, de provincie en de schaatsbond KNSB, heeft nu gekozen voor een nieuw ijsstadion in Heerenveen. Voor de bouw moet er 100 miljoen euro bijeengebracht zijn bij het Rijk, de provincie, de gemeente en andere partijen. Dit bedrag moet voor de zomer beschikbaar zijn. Gemeente en provincie stemmen voor het eind van 2011 nog over het plan.

Financiering

De bouw van het nieuwe Thialf kan halverwege 2013 van start gaan, naast het Abe Lenstra-stadion. In 2015 moet het gebouw klaar zijn. Voorzitter van de KNSB, Doekle Terpstra, is een lobbyclub gestart om de benodigde 100 miljoen binnen te halen. Het Rijk moet 40 miljoen euro bijdragen. Het verouderde Thialf baarde Doekle Terpstra al eerder zorgen. Te lang wachten met de vernieuwing van het ijsstadion zou volgens hem leiden tot het verlies van de vooraanstaande positie van Thialf in de schaatswereld.

Winterspelen 2014

Directeur van Thialf, Jarco Nieweg, was voorstander van renovatie van het oude stadion. Nu is de schaatstempel niet gereed voor de Winterspelen van 2014. Volgens hem heeft de regiegroep de tijd laten verstrijken. In 2013, een jaar voor de Winterspelen, moeten schaatsers in Thialf kunnen trainen. Dit zei hij tegen de NOS. De schaatsers klagen al steen en been over het ijs in Thialf, vooral na het thuiskomen van banen als Calgary of Salt Lake City.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 maart 2011 - 1023