Den Bosch heeft eyecatcher terug

Sint Janskathedraal |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Restauratie Sint-Jan eindelijk klaar

4 april 2011 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Ruim twaalf jaar duurde de restauratie van dé eyecatcher van Den Bosch, de Sint-Janskathedraal. Zaterdag werden de laatste steigers weggehaald en heeft de kerk haar schoonheid weer terug.

De restauratie heeft in totaal 47 miljoen euro gekost

"Twaalfhonderd bezoekers kwamen dit weekend naar de viering van de voltooiing van de restauratie", vertelt Kim van Kasteren van de Sint-Jan. Het meest bijzondere moment van het weekend was de onthulling van een nieuwe luchtboogbeeld, een engel met een mobieltje. De mobiele telefoon heeft maar één knop. "Voor een directe verbinding met God", aldus kunstenaar Ton Mooy die 25 nieuwe engelenbeelden voor de kerk maakte.

De restauratie van de kathedraal begon in 1998, toen er stenen dreigden los te laten door ernstige vormen van verwering. Sindsdien was de Sint-Jan verstopt achter een grote lading steigers. De restauratie heeft in totaal 47 miljoen euro gekost, maar het resultaat mag er zijn.

Viering

De viering duurde in totaal twee dagen. Zaterdag werd het nieuwe engelenbeeld onthuld door Pieter van Vollenhoven. En zondag was er een speciale mis in de kathedraal, met daarna koffie en Bossche Koek op de Parade.

De restauratie is nu af, maar toch zullen onderdelen en onderdelen over tien, vijftien jaar weer moeten worden vervangen vertelt Ton Mooy aan het NRC Handelsblad. "Die zittende mannetjes daar op de luchtbogen zijn dan echt op. Nee, je zult mij niet horen zeggen dat de Sint-Jan nu helemaal af is."

De redactie van DagjeWeg.NL beklom de toren van de Sint-Janskathedraal. Lees: Beklim de trots van Den Bosch.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2011-04-04 15:20:33 - 432