1

Jurk prinses Sophie in Paleis het Loo

#PaleishetLoo krijgt japon van Oranjeprinses Sophie der Nederlanden

Paleis Het Loo Nationaal Museum Nieuws door

archief oud artikel 13 mei 2011 Geschiedenis Apeldoorn, Gelderland De koninklijke garderobe van Paleis het Loo groeit en groeit. Begin dit jaar kreeg het paleis een avondjapon van Juliana in de collectie. Eind deze maand arriveert er een bijzondere japon van Oranjeprinses Sophie der Nederlanden.

Een achterkleindochter van Prinses Sophie en schrijfster Thera Coppens overhandigen de jurk op vrijdag 27 mei. Coppens presenteert op die dag ook haar boek Sophie in Weimar. De schrijfster kwam in het bezit van de jurk via een achterachterkleindochter van de prinses.

De jurk van Sophie

De jurk is helemaal met de hand gemaakt en is volgens textieldeskundigen van het Loo in goede staat. Thera Coppens vertelt aan de NOS: "De rok en het lijfje zijn afzonderlijk gemaakt. De Oranjeprinses was uitzonderlijk klein en reikte met haar hoofd net tot de schouder van haar bruidegom."

Sophie der Nederlanden

Sophie (Wilhelmina Maria Sophia Louisa) der Nederlanden was de enige dochter van koning Willem II en Anna Paulowna. Ze bracht haar jeugd door op Paleis Soestdijk en het jachtslot in Utrecht. In 1842 trouwde zij met Karl Alexander, groothertog van Sasken-Weimar-Eisenach. Prinses Sophie staat bekend als een begaafde vrouw. Ze wijdde zich aan liefdadigheid en literatuur en beheerde de literaire nalatenschap van Goethe. Tijdens haar leven onderhield ze contact met koningin Emma en haar dochter Wilhelmina.

Begin dit jaar kreeg Paleis het Loo al een bijzondere schenking van de koninklijke familie: een avondjapon van koningin Juliana.

Laatst gewijzigd: 2011-05-17 08:25:21 · Gepubliceerd: 13 mei 2011 - 332