1

Hoop voor cultuursector?

Kabinet geen meerderheid in Eerste Kamer

Dossier 'Geefwet' Nieuws door

archief oud artikel 23 mei 2011 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Er is misschien weer hoop voor de cultuursector! Het kabinet behaalde vandaag geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dat betekent dat de linkse oppositie weer ruimte krijgt om de bezuinigingen op cultuur en natuur te dwarsbomen.

VVD en CDA en gedoogpartner PVV komen samen uit op 37 zetels in de Eerste Kamer. Met de ene zetel van de SGP komt het kabinet nog op een meerderheid uit. Maar dan moet deze partij wel steeds steun blijven geven.

De aangenomen wetten van de Tweede Kamer moeten namelijk eerst nog door de Eerste Kamer. Een lastige klus, nu het kabinet geen meerderheid heeft. De linkse partijen proberen nu volgens deskundigen de bezuinigingen op een aantal punten nog tegen te houden. Ze kunnen nu meer eisen van het kabinet, in ruil voor steun op andere punten. Zo maakt de cultuursector ook nog kans om de verregaande bezuinigingen te ontlopen.

SGP

Voor steun zal het kabinet zich nu voornamelijk wenden tot de SGP. Met steun van deze partij krijgt de coalitie namelijk wel een meerderheid. De uitslag van de verkiezing is dus niet onverdeeld positief voor cultuursector en de natuur. SGP wil de subsidies voor kunst zoveel mogelijk beperken. Ook op het gebied van natuur is de partij terughoudend.

Woensdag maakt de Kiesraad de officiële uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen bekend.

Lees meer over de bezuinigingen op cultuur in het dossier 'Geefwet'.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 23 mei 2011 - 125