Schilderijen Hofje van Aerden gestolen

Hofje van Mevrouw Van Aerden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Stukken van Frans Hals en Jacob van Ruisdael ontvreemd #leerdam

28 mei 2011 Cultuur Leerdam, Zuid-Holland Uit het Hofje van Mevrouw Van Aerden zijn twee waardevolle schilderijen ontvreemd. In de nacht van donderdag op vrijdag slaagden inbrekers erin de twee Hollandse meesters mee te nemen. Het is een herhaling van zetten: in 1988 zijn dezelfde doeken ook al eens gestolen.

Ondanks het afgaande alarm konden inbrekers ongezien twee prachtige schilderijen meenemen: Twee lachende jongens, van wie één met bontmuts en bierkruik van Frans Hals (1584 – 1666), en Bosgezicht met bloeiende vlier van Jacob van Ruysdael (1629 - 1682).

Het gekke van het hele verhaal is dat dezelfde schilderijen al eens eerder zijn gestolen. Tijdens die overval, in 1988, is de beheerder van het hofje vastgebonden. Drie jaar later zijn de schilderijen teruggekocht, na betaling van een half miljoen gulden losgeld, volgens De Telegraaf. Daar was toen veel protest tegen, immers, als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Waarom zou er nu geen losgeld betaald gaan worden? Maar misschien gaat hier juist het andere spreekwoord op: één zwaluw maakt nog geen zomer, en kunnen de misdadigers naar hun geld fluiten.

Bezoek het Hofje van Mevrouw Van Aerden in Leerdam. Om Frans Hals beter te leren kennen, is een bezoekje aan het Frans Hals Museum in Haarlem nooit weg. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft enkele werken van Jacob van Ruisdael in bezit. Veel meer schilderijen van Jacob van Ruisdael zijn te zien op Wikimedia. Ook Frans Hals is daar te bekijken, ingedeeld in perioden.

Kijk ook bij...

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 2011-05-28 12:41:52 - 522