Vlaanderen wil ontpoldering Hedwigepolder

Vlamingen vinden alternatief #hedwigepolder onaanvaardbaar

Nieuws door

archief oud artikel 20 juni 2011 Natuur Het plan van staatssecretaris Bleker om de Hedwigepolder droog te houden, schiet in het verkeerde keelgat van de Vlamingen. Ex-minister Wivina Demeester spreekt zich uit in De Morgen over het alternatief. "Dit gaat in tegen alle afspraken."

Vorige week besloot het kabinet om de Zeeuwse Hedwigepolder niet onder water te zetten. In plaats daarvan wil staatssecretaris Bleker twee andere gebieden ontpolderen. 'Onaanvaardbaar', is de Vlaamse reactie. Oud-minister Wivina Demeester spreekt zich uit in de Vlaamse krant De Morgen.

"Wij begrijpen niets van dit alternatief", verklaart Demeester. "Dit gaat in tegen alle afspraken." Als het zogenaamde Scheldeverdrag niet uitgevoerd wordt, kost dit Vlaanderen minstens 250 miljoen euro. Dit schrijft De Morgen. "Er kan geen sprake zijn van het herzien van het verdrag en zeker niet van het betalen van welk bedrag dan ook als het verdrag niet wordt uitgevoerd."

Scheldeverdrag

Al in 2005 besloten Nederland en Vlaanderen tot een overeenkomst om 600 hectare land te ontpolderen. Dit als compensatie voor de verdieping van de Westerschelde. Oorspronkelijk was de Hedwigepolder voor dit doel aangewezen, maar door stevige weerstand in Zeeland is Nederland op zoek naar alternatieven.

Vlaanderen

Door de uitstel en het veranderen van het verdrag heeft Vlaanderen inmiddels al flinke schade geleden, stelt Demeester. Vlaanderen zal volgens haar nog eens extra kosten maken als de Hedwigepolder niet onderloopt. Dan moet er onder meer een nieuwe dijk komen.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 20 juni 2011 - 485

Dit past bij 'Vlaanderen wil ontpoldering Hedwigepolder'