Gemeente neemt risico met Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen | Nieuws door

Accountant waarschuwt gemeente Emmen #dierenpark

27 juni 2011 Zakelijk Emmen, Drenthe Accountant Deloitte waarschuwt de gemeente Emmen. Met de enorme financiële steun aan Dierenpark Emmen loopt de gemeente flinke risico's.

Dat Dierenpark Emmen van groot belang is voor landelijke en internationale bekendheid, daar is de gemeente Emmen wel uit. En dat is veel waard. Toen de dierentuin eind vorig jaar op het randje van faillissement balanceerde, stak de gemeente de helpende hand toe. Een lening van 22 miljoen euro voorkwam de sluiting. Maar daar blijft het niet bij. Het Financieele Dagblad berekende dat de gemeente de komende jaren tenminste 157 miljoen euro in Dierenpark Emmen investeert. Een risicovolle onderneming, vindt Deloitte, accountant van de gemeente.

Risico

Het nieuwe Dierenpark Emmen wordt meer dan een dierentuin. Een belevenspark, zo heet het concept. Een kruising tussen een pretpark en een dierentuin. Mooie plannen, die veel geld kosten. Zo'n 205 miljoen euro rekent het dierenpark nodig te hebben. Dat is al 50 miljoen euro minder dan eerst. De gemeente Emmen helpt het park aan alle kanten, door de oude grond voor een hoge prijs te kopen en gunstige leningen aan te bieden. Maar, zo zegt Deloitte, zo verhoogt de gemeente haar eigen risico enorm. De grond van de dierentuin, die als onderpand dient voor de leningen, is bij een faillissement niet zomaar in geld te veranderen.

Financiering Dierenpark Emmen

Behalve de gemeente moet ook de provincie bijdragen. Dierenpark Emmen rekent op 12 miljoen euro van hun kant. Banken en sponsoren moeten nog eens 30 miljoen euro op leveren. In september is duidelijk of de nieuwe dierentuin akkoord krijgt van de gemeente. Vorig jaar december werd het businessplan van Dierenpark Emmen afgewezen. Het zou niet realistisch zijn.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 2011-06-27 15:16:56 - 276