Cultuurbezuinigingen gaan door

"Kabinet heeft geen hekel aan cultuur" #bezuinigingen

Mars der Beschaving is er klaar voor Nieuws door

archief oud artikel 28 juni 2011 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Duizenden demonstranten, een Mars der Beschaving en een lawaaiprotest. Het mocht allemaal niet baten. Staatssecretaris Halbe Zijlstra blijft bij zijn beslissing om tweehonderd miljoen euro te bezuinigen op cultuur.

Staatssecretaris Zijlstra blijft bij de veelbesproken bezuinigingen van 200 miljoen euro op kunst en cultuur. Dat werd duidelijk tijdens het kamerdebat daarover dat gisteren werd gehouden. Ook kwam hij de wensen van de coalitiepartijen niet tegemoet. Het CDA wil regionale orkesten behouden, de VVD wil steun voor het Friese theatergezelschap Tryater en de PVV komt op voor de Opera Zuid. Maar volgens Zijlstra is daar gewoon geen geld voor.

Geen hekel aan cultuur

Zijlstra vindt het jammer dat er zo'n slecht beeld van het cultuurbeleid is ontstaan. Volgens de staatssecretaris klopt het beeld niet, dat het kabinet niet in cultuur zou investeren of een hekel aan cultuur heeft. Hij wees in het debat in de Kamer erop dat na de bezuinigingen nog steeds ruim zevenhonderd miljoen euro beschikbaar is voor culturele instellingen. Jetta Klijnsma van de PvdA is teleurgesteld en denkt bijvoorbeeld dat de kunstbezuinigingen leiden tot een ander Nederland. "Zo wordt kunst als vanouds weer van de elite."

Mars der Beschaving

Gisteren was er een grote demonstratie in Den Haag van tegenstanders van de bezuinigingen. Eerst liepen de deelnemers mee met de Mars der Beschaving, daarna ging de actie verder met een lawaaiprotest op het Malieveld.

"Zo wordt kunst als vanouds weer van de elite"

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 2011-06-28 08:12:54 - 1581