Voorzitter Raad voor Cultuur legt taak neer

Voorzitter Els Swaab stapt op #cultuurbezuinigingen

Geefwet Nieuws door

archief oud artikel 1 juli 2011 Cultuur Met pijn in het hart verlaat voorzitter Els Swaab de Raad voor Cultuur. Ze stapt op uit protest tegen de cultuurbezuinigingen van het kabinet. De commissie Podiumkunsten volgde vrijdag haar voorbeeld.

De overige zeven raadsleden van de Raad voor Cultuur blijven wel. Els Swaab legt haar keuze uit: "Door de keuzes die dit kabinet maakt, wordt de schade die de bezuinigingen veroorzaken groter dan noodzakelijk is. Dat is voor mij niet aanvaardbaar. Ik wil geen leidinggeven aan het tot stand komen van subsidieadviezen  voor instellingen, waarbij dit kabinetsbeleid het  uitgangspunt is."

Ook de overgebleven raadsleden delen de zorg van Swaab. Zij bleven daarentegen wel zitten, omdat zij juist in deze tijd een deskundig adviesorgaan voor de cultuursector willen vormen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) zegt het persoonlijke besluit van voorzitter Els Swaab te respecteren.

Advies Raad voor Cultuur

Voorzitter Els Swaab dreigde al eerder met het aftreden van de Raad voor Cultuur. Dit naar aanleiding van het advies, dat de raad aan staatssecretaris Zijlstra had uitgebracht. Zijlstra legde dit advies naast zich neer en streek daarmee tegen de haren van de raad in.

"Dat is voor mij niet aanvaardbaar"

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 1 juli 2011 - 195

Dit past bij 'Voorzitter Raad voor Cultuur legt taak neer'