1

Zakcentje voor rijksmonumenten

500 monumenten krijgen rijkssubsidie

Kerken Nieuws door

archief oud artikel 5 juli 2011 Cultuur De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed deelt uit met gulle hand. 500 rijksmonumenten krijgen dit jaar voor 53 miljoen euro aan subsidie. Ook archeologische rijksmonumenten, zoals de hunebedden in Drenthe, kwamen voor het eerst in aanmerking voor subsidie.

De 500 monumenten krijgen de subsidie voor systematisch onderhoud of een incidentele restauratie. Het geld komt uit het Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten 2011, oftewel Brim 2011. Voor deze subsidie dienden in totaal 2329 eigenaren van rijksmonumenten een aanvraag in. Een groot deel hiervan kreeg een negatief antwoord. De 500 gelukkigen kunnen nu beginnen met onderhoudsplan voor de komende zes jaar.

Kerken

Een groot deel van de subsidie gaat naar kerken. Zo gaat de eeuwenoude Sint Servaaskerk in Maastricht nu in de steigers voor een grote onderhoudsbeurt. Ook de Broerenkerk in Zwolle krijgt een opknapbeurt.

Subsidie per provincie

De provincie Noord-Holland kaapt de meeste subsidiegelden weg. In Haarlem gaat het geld op aan de Grote of Sint Bavokerk, fabriekscomplex Verkade en het voormalig Pest- en Dolhuys.

Archeologische monumenten

Voor het eerst kwamen ook archeologische monumenten in aanmerking voor rijkssubsidie. Het Drents Landschap stopt het geld in de vele hunebedden en de grafheuvels van de provincie. Ook in Flevoland is een zakcentje uitgedeeld. Drie terpen op het werelderfgoed Schokland worden van begroeiing ontdaan.

Nederland zit vol met prachtige monumenten. Zoals deze Nederlandse Werelderfgoederen.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 5 juli 2011 - 87