Standbeeld in Hoorn blijft ondanks protest

Nu ook misdaden op sokkel #JanPieterszooCoen

Dagje Hoorn Nieuws door

archief oud artikel 13 juli 2011 Cultuur Hoorn, Noord-Holland Steeds meer mensen irriteerden zich aan het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Bij zijn beeld was alleen informatie te lezen over zijn heldendaden en niks over de misdaden die hij pleegde. Daar komt nu verandering in.

Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat al jaren in Hoorn. Hij werd vroeger gezien als een echte Nederlandse held die erg succesvol was tijdens zijn dienst bij de VOC. Maar bij het beeld in Hoorn staat niks over de duizenden onschuldige bewoners van voormalig Nederlands-Indië die hij doodde. En daar irriteerden steeds meer mensen zich aan. De gemeenteraad van Hoorn heeft nu besloten dat het beeld mag blijven staan. Wel komt er op de sokkel ook informatie over zijn misdaden. Om de sokkel te beschermen tegen vandalen, komen er nog eens vier glazen panels om het beeld heen.

Jan Pieterszoon Coen

Jan Pieterszoon Coen was een Nederlandse koopman die verantwoordelijk was voor de harde politiek van de Nederlanders in Oost-Indië, nu Indonesië. Hij stond bekend om zijn agressieve manier om monopolie te krijgen in de handel van Indië.

Hij stond bekend om zijn agressieve manier om monopolie te krijgen

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 13 juli 2011 - 223

Dit past bij 'Standbeeld in Hoorn blijft ondanks protest'

2 reacties: