Joods Historisch Museum toont werk Breslauer

Joods Historisch Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Allereerste Nederlandse bezichtiging werk Breslauer #jhmamsterdam

14 juli 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Portretten van moderne, vrijgevochten vrouwen. Daar stond de Berlijnse fotografe Marianne Breslauer (1909-2001) om bekend. Haar foto's zijn vanaf morgen voor het eerst in Nederland te bewonderen bij het Joods Historisch Museum.

De tentoonstelling Onbewaakte momenten in het Joods Historisch Museum bevat ongeveer honderd foto's uit het oeuvre van de Joodse fotografe. De expositie is te zien tot en met 13 november 2011. Marianne Breslauer maakte naast portretten ook veel foto's voor de Duitse geïllustreerde pers. Haar werk kenmerkt zich door een combinatie van modernisme met een geheel eigen poëtische stijl. Ondanks haar kleine oeuvre, wordt ze gezien als één van de belangrijkste avant-gardistische Duitse fotografen.

Amsterdam

Halverwege van de jaren '20 maakte de Joodse Marianne Breslauer snel naam met haar fotografie in Duitsland. Haar foto's van moderne, vrijgevochten vrouwen vormden het beeld van de zelfbewuste vrouw uit die tijd. Toen de nazi's oprukten in Duitsland, vluchtte ze met haar man naar Amsterdam. Daar schoot ze haar laatste kiekjes. In 1939 vluchtte het stel naar Zurich en begon een kunsthandel. Breslauer was de eerste succesvolle vrouwelijke internationale kunsthandelaar.

Bekijk ook onze andere uitjes in Amsterdam.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 2011-07-14 15:33:04 - 609