Wind als kostwinner voor bos

Staatsbosbeheer creëert nieuwe inkomstenbron #windbos

Natuurparken Nieuws door

archief oud artikel 19 juli 2011 Natuur Om nieuwe bossen aan te leggen heeft Staatsbosbeheer geld nodig. En dat geld, zo heeft de natuurbeheerder bedacht, moeten windmolens opbrengen. Het resultaat: een windbos!

De aanleg van nieuwe bossen gaat voortaan hand in hand met de aanleg van een windmolenpark. Met de windenergie kan Staatsbosbeheer het onderhoud en het beheer van de bossen betalen, zo schrijft Trouw. Een lekker zakcentje voor de natuurbeheerder, die in 2012 flink moet bezuinigen. Staatsbosbeheer heeft al plannen voor de aanleg van de zogenaamde 'windbossen' bij Wieringen. Ook de provincie Flevoland is geïnteresseerd in de nieuwe bossen.

Draagvlak windmolens

In andere landen, zoals Frankrijk, bestaan de windbossen al langer. De aanleg van windmolenparken in Nederland stuit regelmatig op verzet van omwonenden. De verwachting is dat de combinatie van de windmolens met de aaneleg nieuwe natuur minder protest teweegbrengt. Een bos kan in twintig jaar zo'n vijftien meter hoog worden. En de molens? Die zijn dan bijna niet meer te zien. Het Bosschap, de vereniging van bosbeheerders, buigt zich naast windenergie nog over meer duurzame financieringsmogelijkheden.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 19 juli 2011 - 452